Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sibirski limun
  • 24.09.2018. 18:00

Sibirski limun mami poglede prolaznika

Svako ko u jesen prođe Karađorđevom ulicom u Kraljevu, ne može da ne zaustavi pogled na velikom drvetu punom limuna! Reč je o sibirskom limunu, koji se, kako saznajemo od naše sagovornice, može veoma uspešno gajiti u našim uslovima, bez posebnih zahteva.

Foto: Julijana Radenković
  • 3.055
  • 127
  • 1

Sibirski limun nije potrebno preko zime unositi, ni štititi od mraza. Nije potrebno kalemljenje, ni rezidba, kaže naša sagovornica. Sredstva za zaštitu se ne koriste, tako da je dobijeni proizvod u potpunosti organski. Potrebno je povremeno prihraniti stajnjakom i zalivanje. A za uzvrat, dobijate drvo puno mirišljavih limunova.

Puno stablo plodova

Da je ovo zaista tako, lično smo se uverili kod Ljubinke Milutinović iz Kraljeva, koja u svom dvorištu već deset godina uzgaja stablo sibirskog limuna. Prepuno stablo plodova privlači radoznale prolaznike, koji se neretko raspituju i fotografišu. Prema rečima naše sagovornice, u veme kada je ona kupila sadnicu, njena cena je bila 70 maraka, ali je ona predložila kompenzaciju za sadnice smokve, koje je proizvela u svom dvorištu.

"Ovaj limun sam pre deset godina nabavila na pijaci, od čoveka koji je poznat po prodaji sadnica. Odmah sam ga zasadila u zemlju, gde je ostao i preko zime. Treće godine je počeo da cveta. Sada daje i do 30-40 kg limuna, a nekad i više. Od njega pravim sirupe, dodajem ga u slatko, dosta ga i poklanjam, a nešto čuvam i u zamrzivaču", objašnjava naša sagovornica.

Razlike u odnosu na "običan" limun

Ovaj limun zri u periodu od septembra do oktobra i najbolji je kada padne na zemlju, tada je u potpunosti zreo. Razlikuje se od klasičnog limuna po tome što ima puno semenki, nije toliko sočan i manji je. Kora nije glatka kao kod običnog limuna, već je blago čupava. Ukus i aroma su poput kombinacije limuna i grejpfuta. Stablo je puno izuzetno oštrog trnja.

Limun
Drvo daje i do 30-40 kg limuna

Kao i svi citrusi, i ovaj plod ima veliku količinu vitamina C. Brojna istraživanja pokazuju da ima veoma pozitivne efekte na zdralje ljudi i da leči mnoge bolesti. Međutim, do sada se u ishrani kod nas veoma retko koristi i nije bilo značajnih istraživanja na ovu temu. Može se razmnožavati iz semena, ali i sadnicama koje izbiju u proleće. Ljubinka često razmnožava ovaj limun, koji poklanja i drugima.

Svakako se može reći da je reč o jednoj veoma interesantnoj biljci, koja se lako može uzgajati i kod nas. Sibirski limun je samo jedan od naziva ove biljke, a može se naći i pod nazivom Japanska (gorka) pomorandža, Kineska gorka pomorandža i Trolisna narandža.

Dvorište neobičnih biljaka

Osim limuna, u ovom dvorištu se mogu uočiti razne nesvakidašnje biljke za ovo područje. Može se videti banana, tipsovo drvo, kineski jorgovan, kivi, ginko drvo, smokva, razne vrste tropskih palmi, ali i druge vrste limunova. Ljubinka je ljubitelj nesvakidašnjih biljaka i izuzetnu pažnju posvećuje njihovom gajenju. Sa druge strane, ove biljke joj uzvraćaju svojim mirišljavim cvetovima i krupnim plodovima.


Tagovi

Sibirski limun Ljubinka Milutinović Kraljevo Egzotično voće Organsko voće


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D