Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • narodni običaji
  • 20.01.2017. 12:00

Slavski kolač - simbol vere i tradicije

Dan pre slave, domaćice mese slavski kolač, koji potom ukrašavaju različitim oblicima, ukrasima od beskvasnog testa, koji su simboli želja za blagostanje porodice.

Foto: Ivana Sokolović / Flickr
  • 4.688
  • 523
  • 0

Krsna slava, krsno ime, srpski narodno - crkveni običaji, odlika su srpskog pravoslavlja, kojom se odaje poštovanje porodičnom svecu, zaštitniku svakog doma. Od davnina se znalo da svaka kuća koja slavi krsnu slavu za taj dan mora da ima: slavski kolač, žito, crveno vino i slavsku sveću. Vremena i običaji su se tokom godina izmenili, ali ove četiri stavke su ostale nepromenjene.

Dan pre slave, domaćice mese slavski kolač, koji potom ukrašavaju različitim oblicima, ukrasima od beskvasnog testa, koji su simboli želja za blagostanje porodice. Različiti kreativni ukrasi nisu nastali bez simbolike, tako da svaki od njih ima svoje značenje.

Ukrašavanje kolača je posebno zadovoljstvo

"Mešenje slavskog kolača i priprema koljiva za mene su svake godine pravo zadovoljstvo i posebna radost. Iako neke domaćice odustaju od mešenja kolača, jer smatraju da nisu dorasle tom zadatku, ja mislim da to nije toliko komplikovano kao što nekome izgleda. Potrebno je samo malo strpljenja, veštine i pomalo mašte" rekla je Mira Jovičić iz Mladenova, dok je završavala ukrašavanje kolača, koji se našao na slavskoj trpezi kada se njena porodica iz Beograda i Niša okupila da i ove godine proslavi porodičnu slavu.

Simbolika ukrasa

Da umesi slavski kolač znala je odavno, a da ga bogato ukrasi naučila je u Prizrenu gde je predhodno živela. I ove godine pripremala ga je sa ćerkom, snajom i unukama, koje su učeći od nje učestvovale u izradi, te su napravili pravo remek delo sa više od pedeset različitih simboličnih ukrasa.

"Naš slavski kolač je uvek izgledao ovako, žut kao sunce sa poskurima od belog testa. Uvek se pravio uveče uoči slave, mesili smo ga osvećenom vodom, krasili mnogobrojnim ukrasima. To je pravo zadovoljstvo kada nastaju minijaturne figurice od testa, napravljene od brašna soli i vode. Neizostavni su krst, klas žita, golub, sitne ružice, grozd, burence, knjiga i mnogi drugi, a pravimo ih satima", objašnjava Mira.

Golubovi predstavljaju vekovnu težnju za zdravljem i veseljem porodice, grozd označava potrebu za dobrim rodom, cveće označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice, burence želju da u kući svega ima, a tu je i čašica, zatim knjiga i tako dalje.

Predanje kaže da je najvažniji ukras slavskog kolača pečat četvrtastog oblika sa krstom u sredini, među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje). Za utiskivanje ovoga znaka koristi se naročiti drveni pečat.

Foto: Ivana Sokolović / Flickr


Tagovi

Slavski kolač Slava Ukrasavanje Običaji Žitto Crno vino Sveća


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u