Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alergijske reakcije pasa
  • 02.08.2018. 18:00

Šta kada psa ubode pčela, osa ili štršljen?

Ponekad se insekti, ni krivi ni dužni ,nađu na putu nosa ili šape životinje koja istražuje. Tada situacija nije ni malo prijatna, jer ubod ili ugriz insekta može da ugrozi život ljubimca.

Foto: Pets4homes
  • 13.946
  • 215
  • 0

Leto donosi i mnogo problema vlasnicima pasa, a jedan od njih su insekti. Ose, stršljene, pčele, najbolje je ne dirati ako vas obleću, jer oni obično ne traže ni ljude, niti pse, da bi ih namerno uboli.  Čovek se obično trudi da izbegne susret sa ovim stvorenjima, ali radoznalost pasa vrlo često dovedi do povreda.

Ponekad se insekti, ni krivi ni dužni, nađu na putu nosa ili šape životinje koja istražuje. Tada situacija nije ni malo prijatna, a bod ili ugriz pauka ili nekog drugog insekta može da ugrozi život ljubimca.

Reakcije na ubod se najčešće javljaju na koži

Ujedi insekata, najčešće zolje ili ose, mogu da izazovu lokalne ili sistemske reakcije u organizmu. Najčešće lokalne reakcije organizma kada psa ujede insekt manifestuju se na koži, a obično se javlja blaže ili jače crvenilo, otok i bol koji nastaju kao posledica toksina koji ispušta insekata. Naime, pčele i ose kao odbrambeni mehanizam imaju žaoku, kojom mogu da ubrizgaju otrov u psa. Ovaj otrov nije smrtonosan, ali je lokalno iritantan za tkivo i usled toga se pojavljuju otok i svrab, a u nekim slučajevima može izazvati i jaku reakciju.

Otok njuške česta pojava

Kada je reč o blagoj reakciji, antihistaminici mogu da pomognu u smanjenju ovih neprijatnih simptoma. Otok njuške se najčešće javlja kao posledica uboda žaoke pčele. Otok se može širiti i ponekad zahvatita i sluznicu grla, što dovodi do otežanog disanja, pa se zato preporučuje profilaktički tretman.

Pas
Ujedn može da izazove samo otok, ali i teže posledice (Pinterast / Kathy Quinn)

Najteži oblik -  anafilaktički šok

Samo kod pasa koji su prethodno bili izloženi ubodima insekata mogu nastati alergijske reakcije na ujed insekata. One mogu da budu kobne za životinju. Sistemska alergijska reakcija se manifestije koprivnjačom po celom telu, oteklinama, povraćanjem i prolivom. U težim slučajevima životinja teško diše, počinje da se guši i otežano guta uglavnom zbog nateknuća jezika.

Kao najteži oblik preosetljivosti na ubod insekata javlja se anafilaktički šok. To je sistemski odgovor organizma na reakciju, jer se ponekad razvija kao reakcija na otrov. Tada se šire krvni sudovi, a sve ovo dovodi do smanjenja krvnog pritiska i zato je neophodna terapija kortikosteroidima i brza intravenska infuzija. Prati ga nesvestica, gubitak svesti, cijanoza sluzokože i na kraju dolazi do ugonuća životinje.

Ujed ose i stršljena veoma opasan

Otrovi ose i stršljena sadrže hemijski jače i aktivnije supstance, zato su i alergijske reakcije mnogo teže. Posebno kod ujeda stršljena. Ose i stršljeni mogu da izbodu psa više puta, za razliku od pčele koja tokom uboda ostavlja žaoku iz koje se oslobađaju toksini. Nakon ujeda pčele trebalo bi što pre pincetom ili noktima odstraniti žaoku iz kože. Na mesto uboda staviti hladne obloge i premazati ga antihistaminicima (hloropiramin-sinopen mast).

Ukoliko se javi koprivnjača, otežano disanje, gušenje, oticanje kapaka obavezno psa odvesti kod veterinara. U ovim slučajevima daju se antihistaminici i to intravenski. Ukoliko se jave znaci šoka, sprovodi se antišok terapija, koja podrazumeva davanje adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida.


Tagovi

Osa Stršljen Pčela Ujed Pas Anafilaktički šok


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.