Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paun
  • 29.12.2022. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Šta odlikuje pauna, a šta je potrebno za njegov uzgoj?

Paunovi su oduvek privlačili pažnju svojim raskošnim perjem i gracioznim hodom, možemo ih videti u dvorištima, parkovima, vrtovima gde se šepure te nije slučaj što se ubrajaju u najlepše životinje na svetu.

Foto: Milorad Tomić
  • 840
  • 48
  • 0

Paun, ptica raskošne lepote, jedna je od najlepših na svetu. Najveća je vrsta iz porodice fazana obzirom da odrasli mužjaci mogu da dostignu i do dva metra dužine i do 130 cm visine. Karakteriše ih mala glava, dug vrat, kratka krila, duge noge i dugačak, raskošan rep duži od dva metra sa jakim bojama koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jedu korenje i miševe

Dok ženka ima prekrasnu krestu na glavi i zeleno, braon ili sivo perje, rep širi samo u slučaju opasnosti - kada mora da zaštiti mlade, mužjaci imaju prelepo plavozeleno perje ukrašeno šarom u obliku oka, a usled prelamanja svetlosti mogu se videti različite boje i nijanse. Mužjak širi svoj rep kad lovi, da bi zaslepeo svoj plen, ali i tokom udvaranja, boja repa se menja u zavisnosti od ugla posmatranja, a veličanstvena predstava koju izvode šireći rep u raskošnu lepezu čine da se ubrajaju u najlepše i najgracioznije životinje te se zato ne kaže uzalud - širi se kao paun.

Potreban im je veći prostor

Oni koji u svom dvorištu žele da imaju paunove treba da znaju da su veoma osetljivi dok su mali, da ne vole da su sami te se najčešće u dvorištima mogu videti u paru, treba im dosta prostora za šetnju i kretanje, za njih karakteristično šepurenje i pokazivanje svoje neverovatne lepote. Mali prostor bi bio mučenje za pauna jer bi u tom slučaju došlo do oštećenja repnog perja te bi izgubio na svojoj lepoti. 

Ne zahtevaju nikakvu posebnu hranu, jedu biljnu i zrnastu, meko korenje kao i miševe i guštere, manje zmije i insekte, a poznati su po tome što ispuštaju veoma duge i piskave zvuke, a sa prvim sumrakom padaju u san.

Ženka nosi od pet do sedam jaja

Milorada Tomića iz Bečeja u dvorištu ovih dana ima oko 40 paunova, iz hobija ih gaji već desetak godina i ima tu privilegiju da u njihovoj bajkovitoj lepoti uživa svakodnevno.

On kaže da ženka polovinom aprila počinje da nosi jaja od pet do sedam komada koje on pokupi i stavi pod kokošku ili ćurku da bi ženka ponovo počela da nosi.

Ženka se odlikuje sivim ili braon perijem sa raskošnom krestom na glavi

"Jaja su za nijansu veća od ćurećih, pod kokošku stavim sedam do devet jaja, a pod ćurku od 13 do 15 komada, a mogu da se stave i u inkubator.  Dovoljno je oko 26 dana da bi se izlegli mladi", kaže naš sagovornik i objašnjava da su mladi paunovi veoma osetljivi i ne smeju pokisnuti niti ostati u hladnoj prostoriji.

Topla prostorija i sveža čista voda

Prva tri meseca, kako kaže, Tomić mladi paunovi su u prostoriji gde se greje i bez obzira što je napolju toplo i sunčano vreme oni se okupljaju oko sijalice.

"Tokom prva dva meseca obavezno ih hranim koncentratom za ćuriće koji sadrži dosta proteina, a kasnije može i sa manje. Podrazumeva se da voda mora biti sveža i čista. Osim toga dok su mali dajem im kuvana, mrvljena jaja zbog vitamina i minerala", kaže Tomić i objašnjava da kasnije odrasli paunovi mogu da podnesu hladnoću, spavaju na otvorenom, najčešće na drvetu, jedu kukuruz, pšenicu, a najviše vole da pasu travu.

Mužjak širi rep da zaslepi plen ili impresionira ženku

Odrastao mužak može težiti od 4,5 do pet kilograma, a ženka od 2,5 do tri. Polnu zrelost paun može da dostigne sa dve godine, a tek u trećoj ima božanstveno lep rep koji mu služi kako bi se što bolje udvarao ženkama i takmičio sa drugim mužjacima. To raskošno perje otpada i to u periodu od druge polovine jula do avgusta, da bi ponovo raslo jednako lepo ali svake godine malo duže i kitnjastije.

Neretko, perje se koristi kao dekoracija, materijal za nakit, kao i za izradu mušica u ribarstvu.


Tagovi

Paun Milorad Tomić Uzgoj pauna Mužjak pauna Paunov rep Pilići pauna


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.