Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje Panonke iz Pančeva
  • 11.01.2018. 14:15

Stara "Banatska šara" sada u novom ruhu

Podmetač sa šarom koja se nekada nalazila na ručnim radovima u Banatu, rađen u staroj tehnici, koji će biti smešten savremeno dizajnirano pakovanje, činiće jedan kreativan spoj tradicionalnog i modernog.

Foto: Udruženje žena
  • 461
  • 15
  • 0

Podmetač od pustovane vune sa motivom "Banatske šare", rad članica udruženja Panonke u Pančevu, biće jedan od tri proizvoda iz cele Srbije izabranih u okviru projekta "Tradicija u službi lokalnog razvoja", koji će dobiti dizajnirano pakovanje i sertifikat.

Istovremeno, on će se naći i na mapi na kojoj će biti označeni gradovi i opštine sa autentičnim lokalnim proizvodima. Kako prenosi RTV, projekat realizuje "Etno mreža" uz podršku Ministarstva poljoprivrede i NALED-a.

Kreativan spoj tradicionalnog i modernog

Podmetač sa šarom koja se nekada nalazila na ručnim radovima u Banatu, rađen u staroj tehnici, koji će biti smešten savremeno dizajnirano pakovanje, činiće jedan kreativan spoj tradicionalnog i modernog. Žene iz udruženja Panonke godinama se trude da ožive tradicionalne šare Banata. Očekuju da banatski motivi postanu prepoznatljivi i van granica Srbije, ali i da podstaknu mlade da nastave da čuvaju našu tradiciju.

Motivi oslonjeni na stvaralaštvo Jovanke Poznanov

Predsednica tog udruženja Olga Žolnai Jokanović očekuje da podmetač bude usvojen kao neki protokolarni poklon i da se u novom pakovanju izlaže na sajmovima. Prema njenim rečima, motivi koji se nalaze na rukotvorinama Panonki oslanjaju se na rad i stvaralaštvo Jovanke Poznanov, Pančevke, koja je početkom 20. veka vodila žensku zanatsku školu.

Podmetači od vune sa motivima "Banatske šare"

Posao kreativan, ali i fizički zahtevan

Olga Žolnai Jokanović objašnjava da su članice udruženja šare pronašle u Istorijskom arhivu u Pančevu, gde se čuva deo radova koji su nastali u toj školi Jovanke Poznanov. Radovi su se nalazili u starim kutijama, a sada su banatske šare primenjene na novim proizvodima. Jadranka Dimitrievska napominje da posao nije lak ali se umetnost, veština i kreativnost ogledaju u njihovim jedinstvenim radovima. Ona dodaje da za izradu podmetača od pustovane vune treba oko 40 sati, ali je posao izuzetno fizički naporan.

"Banatske šare" uskoro na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Jasna Vujičić kaže da su se ona i druge članice udruženja opredelile za nešto što je sporo, što neguje timski duh, porodicu, tradiciju i što nas podseća gde smo, ko smo i odakle smo. Vujičićeva se ističe da se tim poslom bavi više od dve godine i naglašava da u početku nije znala ništa o izradi ručnih radova. Ipak, tvrdi ona, uz volju i želju se dosta može naučiti. Njena koleginica Marina Trifunović dodaje da Panonke trenutno rade na tome da se "Banatske šare" Jovanke Poznanov nađu i na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Foto: Udruženje žena "Panonke" Pančevo / Facebook


Izvori

RTV


Tagovi

Banatske šare Udruženje Panonke Pančevu Tradicija u službi lokalnog razvoja Etno mreža Ministarstva poljoprivrede Agroklub Jovanke Poznanov Olga Žolnai Jokanović Jadranka Dimitrievska Jasna Vujičić Marina Trifunović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.