Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklaža drveta
  • 29.12.2022. 18:00

Top 10 ideja - kako iskoristiti Božićno drvo posle praznika?

Posle praznika možemo iskoristiti drvo na različite načine.

Foto: Depositphotos/fotos123
  • 83
  • 17
  • 0

Kada prođu praznici ostaje pitanje šta da uradite s drvetom koje ste ukrašavali i koje je doprinelo prazničnoj atmosferi. Postoje mnogobrojni načini kako možemo da ga iskoristimo. U krajnjem slučaju može poslužiti za ogrev, ali pre nego što se na to odlučite razmislite jer je svaki njegov deo iskoristiv - deblo, grane, grančice i iglice.

Deset je načina ponovne upotrebe Božićnog drveta:

1. Živo drvo s korenom u saksiji možete posaditi u dvorište ili pokloniti nekome.

2. U slučaju da imate odsečen primerak bez korena njegove grane iskoristite za prekrivanje staza u cvećnjaku ili bašti, za prekrivanje povrtarskih gredica i malčiranje. Pomoći će u sprečavanju stvaranja blatnjavih staza i sprečiti rast korova. Za to će biti najefikasniji sloj od 15 centimetara, koji omogućava cirkulaciju vazduha i vode i dovodi do etioliranja mladih izniklih korovskih biljaka. Kada grančice koristite za prekrivanje gredica i malčiranje biće dovoljan sloj od 2,5 do pet centimetara. Uz pomoć drobilice granja možete dobiti kvalitetan malč. Poznato je da četinari blago snižavaju ph reakciju zemljišta i zbog toga će biti najbolje da ih upotrebite za malčiranje biljnih vrsta koje vole kiselije zemljište poput borovnica.

3. Iskoristite ga za pripremu komposta. U ovom delu godine otpad iz kuhinje je potrebno pomešati sa smeđom organskom masom. Drvo isečete na manje komade i ostavite na gomili dok ne otpadnu iglice. Suve grane koje se lako lome su odlične za dodavanje u kompostnu gomilu.

4. Može biti odlična zaštita od glodara. Grančice četinara svojim iglicama predstavljaju prepreku za glodare. Potrebno ih je postaviti na mesta kuda glodari ulaze u objekte. Iglice okrenite prema smeru odakle dolaze štetočine.

5. Drvo se može iskoristiti za privlačenje ptica. Postavi se u dvorište i na njega obese hranilice i kućice. Takođe, za ptice koje držimo u stanovima i kućama mogu se napraviti zanimljivi stalci na kojima se mogu odmarati i penjati.

5. Od delova drveta kada otpadnu iglice mogu se napraviti penjalice i grebalice za mačke.

6. Grane bez iglica mogu poslužiti kao potpore za sobne biljke, a veće grane i stablo kao oslonac za biljke koje uzgajamo u bašti.

7. Isecite manje komade od debljih grana i uvaljate ih u maslac, a zatim u razne semenke i dobićete odličnu hranilicu za ptice koju možete okačiti u dvorištu.

8. Iglice iskoristite za pravljenje mirisnih vrećica i sveća.

9. Isecite drvo da napravite različite upotrebne predmete. Deblo se može iseći na kolutove koji će biti odlični podmetači za čaše i šolje. Dodatno ih ukrašavamo oslikavanjem ili dekupažom. Razne su mogućnosti. Pravljenje držača za ključeve, privezaka, kućica za ptice, ukrasnih figura, podmetača za obuću, ograde za cveće i povrće, merdevine za puzavice, čak i nakit.

10. Ako imate šporet na drva iskoristite ga za grejanje.


Tagovi

Reciklaža drveta Božićna jelka Iglice Malč Drvo četinara


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Đurđa najviše voli da se igra sa papučom svoje gazdarice.