Oplemenite ukus dodatkom čokolade, začina, aromom dima, drugog voća.
Nema do pekmeza od šljiva, složićete se. Samo voće i možda šećer, sastojci su potrebni da bismo u njemu uživali čitavu zimu. Ali, sigurno vam se nije jednom dogodilo da ukućani izbegavaju palačinke s ovim pekmezom, ili ga namazati na hleb. Reći će da im se dojeo, da je dosadan.
Ove godine pokušajte da ga oplemenite dodatnim ukusom.
Čokolada je odličan izbor, a u kombinaciji sa šljivama daje miris i ukus poznate poslastice Medeno srce. Dakle, uobičajno kuvajte pekmez, a pred kraj dodajte čokoladu za kuvanje. Kada se rastopi, dobro promešajte da se sve sjedini i sipajte u teglice po uobičajnom postupku. A ako dodate malo narandžine korice ili ekstrakta, "vući će" na jafu. Ova će kombinacija jako dobro da "podnese" i malo ruma. Njega stavite na samom kraju kuvanja.
Cimet, đumbir, karanfilići, narandžina korica - začini su koje vežemo za zimski period. Jedne sam godine pravila pekmez od šljiva u kojeg sam dodala cimeta i malo narandžine korice. Zvali smo ga božićni, a odlično je pasao u palačinkama, kolačima s jabukama ili tek namazan na hleb. Koricu koristite od neprskane narandže ili koristite kupovnu, suvu koricu. Začine i koricu dodajte 20-ak minuta pre kraja. Osim navedenih, možete da koristite i anis, kardamon i slične.
Jabuke se takođe odlično slažu sa šljivama, posebno kiselkaste sorte koje će da daju svežu notu. Dakle, upotrebite greni smit, ajdared i slične. Ali, ako imate bilo koje druge jabuke koje želite da iskoristite na ovaj način, biće itekako dobre. Dodatak limunovog soka i korice daće pekmezu svežinu.
Pekmez od šljiva s aromom dima biće odličan dodatak raznim sirevima, pečenju ili jelima s roštilja. Ovde vam je potreban tečni dim koji je jako koncentrovan pa budite oprezni s količinama. Uobičajen odnos je šest ml na 100 grama jela u koje se stavlja. U ovoj će kombinaciji jako dobro da odgovara burbon šećer.
Slatke bele šljive će jako dobro da se slažu s aromatičnim breskvama ili čak kajsijama.
Zato dajte mašti na volju. Kombinujte različite sastojke, a ako već imate iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta - kakav pekmez vi najčešće pravite i jedete.
Tagovi
Autorka