• Pivnice
  • 25.02.2016. 13:15

Topot konjskih kopita danas se retko čuje

Mehanizacija je potisnula konje iz poljoprivrede, a besparica je učinila da je sve manje ergela u kojima se retko čuje topot kopita. Privatne odgajivačnice do sada je održao isključivo entuzujazam, a na zaradu više niko i ne računa.

  • 1.609
  • 606
  • 0

Konji su oduvek bili pored ljudi, na njima su se osvajala nova prostranstva, u pesmama su opevani, uvek dobri, verni, vredni, što potvrđuje bezbroj priča iz istorije o dobrim junacima i njihovim čilim atima. Vremena su se promenila. Mehanizacija je potisnula konje iz poljoprivrede, a besparica je učinila da je sve manje ergela u kojima se retko čuje topot kopita. Privatne odgajivačnice do sada je održao isključivo entuzujazam, a na zaradu više niko i ne računa.

Po dobra grla u Nemačku i Italiju

Andrija Valenćik iz Pivnica o konjarstvu bi mogao pričati danima, a kako i ne bi kada se konjarstvom bavi više od dvadeset godina. Danas ima američke kasače, pet odraslih grla i dva ždrebeta. "Moj otac je, kao i većina ljudi tada, imao radne konje, a ja sam ih tada i zavoleo. Nabavio sam pre dve decenije jednog konja, počeo da se bavim konjičkim sportom, zatim su sledile pripreme, treninzi, takmičenja, pobede", kaže Andrija koji po dobra grla ide čak u Nemačku i Italiju.

Nije lako kupiti dobrog konja

Andrija Valenćik
Andrija Valenćik

Da bi uvezao konja potrebno je da prikupi obimnu dokumentaciju, ali i puno sreće da konj bude dobar, zdrav, da nepovređen stigne do Pivnica. Osim toga, takav konj u inostranstvu ima i svoju cenu, a i prevoz je prilikom kupovine velika stavka.

"Takvi konji ovde nemaju vrednost, čak ni polovinu uloženih sredstava, a i nagrade su veoma niske. Za osvojeno treće mesto nagrada je simboličnih 2.400 dinara. To je zaista malo s obzirom da pripreme za trke traju dugo, kako bi se održala kondicija, a osim toga, konj mora jesti kvalitetnu hranu. To je veoma skup posao. Kod nas nema nikakvih podsticaja, dok se u susednim zemljama drugačije gleda na konjarstvo. U Mađarskoj je stimulacija za ždrebad oko 500 evra, dok Italijani daju duplo više. Osim toga i fond nagrada je neuporedivo veći", objašnjava Valenćik dodajući da tokom sezone, koja traje od aprila do novembra nema mnogo organizovanih trka, a čak je i beogradski hipodrom prošle godine organizovao samo jednu trku.

Konjarstvo zahteva velika ulaganja

Da su ulaganja velika još jednom potvrđuje Valenćik ističući da mora imati i kvalitetnu i odgovarajuću opremu koju nabavlja uglavnom u Mađarskoj, adekvatan objekat i ispust. Redovno svakodnevno trenira prelazeći više od šezdeset kilometara po pivničkom ataru, a često ode i do Srbobranske staze. "Troškovi su veliki, mnogo je truda potrebno uložiti u brigu o ovoj plemenitoj životinji. Konjarstvo nikoga ne interesuje i zato nema državne pomoći i ulaganja, ali od ovoga se ne može tako lako odustati. Održavanje i ishrana konja košta, konjički sport je sveden na malo trka ili takmičenja samim tim mali je povrat investicija pa je uzgoj prepušten samo entuzijastima koji ih drže iz ljubavi", ističe Andrija.

Svako grlo je posebna priča

O učestvovanju na brojnim trkama i postignutim rezultatima svedoče i mnogobrojni pehari, svaki podjednako važan i drag potvrda je dve decenije dugog iskustva rada i ulaganja. "Ni sam ne znam koliko je bilo trka i takmičenja, svako mi je bilo važno, a kada su u pitanju konji, svi su mi dragi, svaki konj je priča za sebe, ali ću spomenuti Dakotu - ona se najviše takmičila. Velika su tu ulaganja. Novac dobijen od poljoprivrede ulažem u ove lepotane, ali ih se nikada ne mogu odreći", zaključuje na kraju Andrija.

Foto:bigstockphotos.com;accept


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Više [+]

Tagovi

Konjarstvo Andrija Valenćik Američki kasači Pivnice Državna pomoć Ergele Odgajivači konja Konjske trke


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sušena pet ili mesec dana, na dimu ili promaji, pikantna ili obična, ukusa i recepata ima raznih kad se krene Srbijom, ali koja kobasica je najbolja - uskoro na Agroklubu!