Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 30.12.2016. 20:00

Turski kangal i s vukovima se hvata u koštac

Kangalski pas je jedan od najboljih čuvara kako vlasnika, tako i stada, a u isto vreme je obazriv i nežan prema deci, vrlo nezavistan i zaštitnički nastrojen.

Foto: tunaolger / Pixabay Video
  • 56.420
  • 1.299
  • 0

Veliki broj ljudi, posebno oni u planinskim predelima, teškom mukom uspeva da sačuva stada ovaca. Razlog su vukovi, koji se u potrazi za hranom spuštaju u sela. Oni ubijaju stoku i tako prave neprocenjivu štetu proizvođačima mesa i vune.

Ukoliko se bavite stočarstvom, dealan pas za vas je neustrašivi turski kangal odnosno kangalski pas. On je odlična pomoć pri gonjenju stada i čuvanju stoke, od vukova i drugih divljih zveri.

Zaštitnik ovaca

Od davnina, njegova uloga bila je da štiti stada ovaca od napada divljih predatora u različitim vremenskim uslovima. Danas se može naći u svim delovima Turske gde se ljudi bave stočarstvom. Namena mu je i dalje ostala ista, a pokazuje iste osobine kao i njegovi preci.

Za ovog psa kažu da je nacionalni pas Turske, a njegov lik se nalazi i na poštanskoj markici. Spada u vrlo veliku rasu pasa, sa masivnom građom, a izvorni kangalski pas može se naći samo u Sivas - Kangal regionu u istočnoj Turskoj. Čistokrvni kangali su čak i u Turskoj retkost, a mnogi ih svrstavaju u ugroženu vrstu.

Čistokrvni džin

Kanal je poznat i pod imenom Coban Kopegi, što ustvari opisuje i njegovu namenu - gonjenje stoke i čuvara stada. Ime je dobio po jednoj vlastelinskoj porodici koja je želela zbog prestiža da napravi psa impozantne veličine i odličnih osobina kvalitetnog pastirskog psa.

Ovaj moćni čistokrvni džin ima veoma jako i snažno telo i crnu masku po kojoj je dobio još jedno ime - Karabash, što u prevodu znači “crna glava”. Prepoznatljiv je po tamnim ušima, krzno varira, od sivo smeđe do tamno sive boje. Kangal ima izraženu boju na grudima, a nekada svetliju boju šapa koja se na izložbama nekada može priznati. Krzno im je gusto i glatko.

Osobine turskog kangala

Kangalski pas je jedan od najboljih čuvara kako vlasnika, tako i stada, a u isto vreme je obazriv i nežan prema deci, vrlo nezavistan i zaštitnički nastrojen. Ukoliko se ovaj pas na vreme dresira i vaspita neće biti nezgodan prema posetiocima i strancima. Međutim, treba napomenuti da kangal nije pogodan za vlasnike bez iskustva jer teško uči i tvrdoglav je zbog jako razvijene individualnosti. Inače, kangal je bez obzira na svoju tvrdoglavost veoma pouzdan i hrabar i odlično čuva ono što mu je povereno, zbog čega ga u narodu od milošte zovu anadolski lav.

Praksa pokazuje da tri do četiri kangala mogu bez bilo kakvih problema da čuvaju stado od 500 ovaca. Ako se kangal isključivo koristi kao čuvar stada, sa stadom mora da se upozna još kao štene. Mladi kangal bi trebalo da provede većinu svog vremena sa životinjama koje bi trebalo da čuva i to od najranijih dana života.

Kangal može da bude odlično društvo, ali to ne znači da je on pas koji bi vam neprestano sedeo u krilu. Ova rasa pasa nije navikla na predgrađa i mala dvorišta, njemu je potreban prostor kako bi mogao da ispolji svu svoju energiju.

Karakteristike turskog kangala

Visina odraslog mužjaka je oko 75 cm, a težina i do 60 kg. Ženka je znatno manja i slabije građe. Obično okoti 5 do 10 štenadi po jednom okotu. Štenad ima težinu od oko 900 g, a posle 7 nedelja mogu imati i 10 kilograma. Žive od 12 - 15 godina.

Iako je Kangali pas veliki, nije težak pa mu to dozvoljava da razvije veliku brzinu pri trčanju, koja je i do 50 km/h. Krzno mu je dobar izolator, jer ima dva sloja dlake ( dlaku i potdlaku), tako da kangal može da podnese i najviše i najniže spoljne temperature.

Video o ovom čistokrvnom džinu pogledajte ispod teksta.

Otporan na bolesti

Turski kangal je pas koji je veoma otporan na tipična oboljenja za pse i njihovo zdravlje najviše zavisi od načina i tipa hrane oko čega postoje različita mišljenja. Takođe, vaš pas će biti zdraviji ako ga pravilno uzgajate i održavate njegovu higijenu.

Ishrana turskog kangala

Preporučuje se da ishrana turskog kangala ne bude jednolična i nikada potpuno veštačka odnosno u granulama. Posebno nije dobro kada se pastirski psi hrane samo granulisanom hranom, bez obzira na to koliko na pakovanjima stoje natpisi da sadrži sve neophodne sastojke.

Nega i održavanje turskog kangala

Zbog njihove mirne naravi rasa je počela da se gaji i izvan granica Turske, i to kao kućni ljubimac, i dobar i pouzdan čuvar kuće. Da bi ovaj pas bio kvalitetan čuvar i dobar kućni ljubimac, osim njegovog genetskog nasleđa koje predstavlja vrlo dobru bazu, on mora da prođe i kroz neku dresuru kako bi prepoznavao neke opšte komande i usvojio osnove kulture ponašanja ako ga čuvate u kući naročito.

Dobra dresura učiniće da pas usvaja poželjne navike, i to usmenim komandama, gestom ili nekim drugim signalom, kao što su mehanički nadražaji, nadražaji ishrane, zvučne komande i tako dalje. Pošto je ovaj pas poznat po jakom karakteru i po tome što je težak za dresuru možda je najbolje da se poveri iskusnom dreseru.

Cena turskog kangala

Vrlo je teško pronaći štence izvornog turskog kangala pa čak i u samoj Turskoj. Morate se konsultovati sa stručnjacima koji ove pse dobro poznaju kako ne biste kupili standardnog kangala. Čak i kupovina u Turskoj može biti problematična. U oglasima domaćih oglašivača štenci turskog kangala se nude po ceni od 300 do 600 evra.

Foto: tunaolger / Pixabay

Video: Documentary TV / You Tube


Tagovi

Kangal Turski pas Pas čuvar Ovce


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB