Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 22.07.2016. 08:30

Udruživanjem do razvoja sela

Poljoprivredni proizvođači još uvek nisu u dovoljnoj meri prepoznali značaj udruživanja. Naš sagovornik ovom prilikom želi da ukaže na neophodnost zajedničkog nastupa i saradnju sa institucijama, kako bi se ostvarili zajednički ciljevi: razvoj sela i poljoprivrede.

  • 1.723
  • 600
  • 0

Poznato je da se udruživanjem mogu lakše dostići određeni ciljevi u ruralnom razvoju i razvoju poljoprivrede. Uprkos tome, nije značajan broj zainteresovanih da svoje ideje stavi u formu jednog udruženja i zajednički se bori.

Da se kroz udruženje može uticati na kreiranje agrarne politike, ali i razvoj, poljoprivredni proizvođač Dragan Fišćag iz Dolova kod Pnačneva odavno je prepoznao, a 2013. godine formirao je udruženje. Cilj je kako kaže ambiciozan - razvoj poljoprivrede i sela u celoj Srbiji, ali za sada pokušava sa svojim kolegama iz udruženja da promoviše organsku proizvodnju i tradicionalne proizvode iz Dolova.

Fišćag naglašava da se razvoj sela i poljoprivrede naslanja na zdrav život i to kroz proizvodnju zdrave hrane, očuvanje životne sredine i sport: "Delatnost Udruženja "AgroLogistika" je promovisanje i pospešivanje proizvodnje zdrave hrane, ekonomsko-kulturni i sportski razvoj sela, ekologija, razvoj seoskog turizma. Imamo misiju da očuvamo selo, ali i prirodu. Cilj je jako selo, čista priroda i bolji život ljudi u njima."

Aktivnosti udruženja

Udruživanje poljoprivrednika
Udruživanjem poljoprivrednika

do boljih rezultata

"Učestvovali smo u donošenju veoma važnih zakona za selo i poljoprivrednike, poput Zakona o zadrugama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Izmene i dopune zakona), a takođe smo učestvovali u sastancima PKS o socijalnom preduzetništvu. Na poziv Ambasade Poljske prisustvovali smo prezentaciji reformi koje je njihova država uradila za napredak i razvoj sela, ali i na Sajmu socijalnog preduzetništva."

Osim učestvovanje na događajima koji imaju za cilj kreiranje agrarne politike, ovo Udruženje nastoji da organizuje manifestacije i predavanja, koje imaju za cilj da promovišu proizvodnju zdrave hrane i razvoj sela: "Pored navedenog, bili smo jedni od organizatora manifestacije "Ivanjsko cveće" na koju smo pozvali predstavnike PKS i razne investitore kojima smo prezentovali razvojni i turistički potencijal Dolova. Održali smo i predavanje o štetnosti "GMO" hrane pod nazivom GMO hrana - zlo 21 veka!"

Ovo Udruženje ima potpisane Memorandume o saradnji i podršci sa "Akademijom nacionalnog razvoja" Beograd i Institutom "Tamiš" Pančevo, a u planu je da se ostvari saradnja sa još nekoliko institucija.

Sajam zdrave hrane i seoskog turizma

Planovi ovog Udruženja u skorijoj budućnosti vezana su za održavanje Sajama zdrave hrane i seoskog turizma "EcoFood BALKAN" u periodu od 16.-18.9.2016. u Pančevu, čija je ideja da se na jednom mestu okupi preko 100 izlagača sa prostora Balkana. Prema rečima našeg sagovornika cilj manifestacije je da se promoviše zdrava hrana i potencijali razvoje sela kroz hranu i turizam. Pripreme su u punom jeku u saradnji sa partnerima i firmama koje su podržale ovaj projekat.

Poziv poljoprivrednicima da se udruže

"Pozvam poljoprivrednike i one kojima je selo u srcu, da jedina njihova politika budu njihove porodice, selo i poljoprivreda kojom se bave. Moraju shvatiti da ne mogu sami i da se moraju udruživati, jer je ceo svet postalo globalno tržište koje će male poljoprivrednike "progutati" ako se ne udruže. Mi smo tu da pomognemo koliko god možemo jer udruženja tome i služe, kao što kaže naš slogan: Zajedno smo jači!", poručuje na kraju Dragan Fišćag.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Tagovi

Udruživanje Selo Ruralni razvoj Pančevo Dolovo Dragan Fišćag Organska proizvodnja Socijalno preduzetništvo GMO


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]