Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poni konji
  • 11.04.2017. 16:15

Uz poni konje ostvario davni san

Poni konji su višestruko korisne životinje. Njihovo đubrivo je zbog svog hemijskog sastava izuzetno cenjeno i traženo na tržištu. Sve češče se uzgajaju kao kućni ljubimci.

Foto: Milovan Mitrović
  • 5.865
  • 755
  • 0

Nekada su poni konji služili za prevoz tereta, rad na njivama i u rudnicima, a danas, kako zbog veličine, tako i zbog pitome naravi, sve su češći kućni ljubimci. Milovan Mitrović, pored svih poljoprivrednih aktivnosti, nađe vremena i da svakodnevno uživa u njihovom društvu.

Ispunio dugogodišnju želju

Ovaj poljoprivrednik iz sela Žuželjica, kod Bujanovca, ostavši bez posla u gradu, okrenuo se selu. Oduvek je voleo konje, pa je povratak na imanje nasleđeno od oca za njega predstavljao prilliku za ostvarenje stare želje - odgajanje konja.

"Od malena sam voleo konje, ali nisam imao mogućnosti da ispunim svoju želju sve do pre šest godina, kada sam ostao bez posla u firmi u kojoj sam radio više od dve decenije. Tako sam odlučio da oživim imanje koje sam nasledio od oca. Posvetio sam se poljoprivredi, uzgajanju poni konja i ukrasne živine, ali poni konji su moji pravi ljubimci", kaže Milovan.

Zahvalni za držanje

Milovan za sada ima dva grla ponija rase šetland i jedno apaluzo grlo. Po svojoj prirodi ovi konji su skromnih zahteva, otporni na bolesti i izdržljivi, tako da ne iziskuju velike troškove u pogledu ishrane i držanja. Najviše im odgovara boravak na otvorenom prostoru i slobodnoj ispaši, koja traje od ranog proleća do početka zime.

"Ne zahtevaju posebne uslove drženja i nege, izuzetno su otporni na bolesti. Leti im je dovoljan ograđen prostor, livada i pojilište sa pitkom vodom. Zimi je potrebno hraniti ih senom i detelinom, a zimska dlaka im pruža zaštitu od hladnoće. Apaluzo je mirna rasa, veoma pogodna za čuvanje i odgajanje, dok je šetland nešto oštrije naravi u odnosu na apaluzo ponije", priča naš domaćin.

Korisne životinje

Namena Milovanovih ljubimaca je prve svega razonoda i on za sada ne planira povećanje broja grla, ali ističe da će napraviti izuzetak ako mu se neki primerak dopadne.

Pored atrakcije, poni je višestruko korisna životinja. Vekovima unazad ove životinje su služile za nošenje tereta i rad na njivama, ali danas se odgajaju najviše za razonodu i rekreativno jahanje lakših osoba. Poznato je i da poni konji pozitivno deluju na psiho - fizički razvoj dece, pa druženje sa njima predstavlja vid terapije. Pored svega toga, konjsko đubrivo je zbog svog hemijskog sastava izuzetno cenjeno i traženo na tržištu.

"Ono je jako korisno u povrtarstvu, posebno za uzgoj pečuraka i služi kao osnova za proizvodnju šampinjona. Što se tiče prihoda, nema nekakve zarade, ali ipak nešto i ostane od toga", zaključuje Mitrović.

Foto: Milovan Mitrović


Tagovi

Milovan Mitrović Žuželjica Poni Konj Šetland Apaluzo


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar