Pretraživanje tekstova
Decembar je idealno vreme za dimljenje i sušenje mesa, a ako su niske temperature uz malo vetra, taj će proces biti uspešniji.
Decembar je idealno vreme za svinjokolj, dimljenje i sušenje mesa, a ako su niske temperature uz malo vetra, taj će proces biti uspešniji. Kobasice i kulen stavljamo da se suši odmah po završetku punjenja creva, a ostalo meso nakon što je petnaestak dana odstajalo u salamuri. Donosimo savete kako pravilno dimiti i sušiti meso kako ne bi došlo do njegovog kvarenja.
Za početak, važno je znati da meso ne treba dugo dimiti, već postepeno, jer bi se naglim dimljenjem na površini mesa mogla stvoriti tvrda korica koja sprečava sušenje i konzerviranje unutrašnjosti mesa.
Vatra se loži jednom ili dva puta dnevno (ujutro i popodne) i to najbolje bukovom piljevinom i vlažnim komadima drva, nikako suvim i sitnim drvima upravo zbog spomenutog postepenog dimljenja. Pušnicu treba preko dana otvoriti kako bi se omogućio protok vazduha da se meso hladi.
Meso se suši u pušnici podalje od izvora topline, na otprilike 2,5 metra visine. Što više - to bolje, kažu iskusni mesari.
Pod kobasicama i kulenima se loži otprilike svaki drugi dan odnosno ukupno 15-ak dana. Uveče se naloži piljevina i raširi se po površini koja tinja do zore.
Kobasice i kulenovi se tada skidaju iz pušnice i stavljaju se najmanje mesec dana na vazduh na sušenje, a nakon toga ih možete staviti u zamrzivač.
Vreme svinjokolja: Kako pravilno marinirati meso za sušenje?
Meso koje je bilo u marinadi dimi se ispočetka svaki dan, a zatim svaki drugi dan. Slanina se dimi oko 15 dana, manji komadi mesa ukupno 10-12 dana, a plećke i šunke 3-4 nedelje. Najniže se vešaju kosti i rebra jer na njima nema puno mesa. Iznad njih je krto meso, a najviše su slanina, plećke i šunke.
Nakon završenog dimljenja, meso i mesne prerađevine stavljaju se na sušenje i zrenje. Prostorija treba biti mračna i provetrena, a temperatura u njoj od 12 do 16°C.
Savet: Meso koje se zaliva mašću ne treba biti toliko dugo na dimu jer se kasnije pere od dimljenja u dve do tri mlake vode.
U komentare nam napišite kako vi dimite i sušite meso i koliko ste ove godine proizveli suhomesnatih proizvoda. Prijatno!
Tagovi
Sušenje mesa Pušnica Dim Svinjokolj Dimljenje mesa
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Počela berba ranih sorti grožđa. Kakvi su prinosi i cene? Čitajte na portalu!
Djordje Ostojic
pre 1 nedelju
Pistovani poljoprivrednici, Cinjenica je da vec nekoliko godina zaredom, imamo extremnu susu, malo padavina. Ali, razumem i pojedince koji daju Više [+] podatke o svojim prinosima koji su za ne poverovati, medjutim moramo shvatiti jedno je stedeti, malo ulagati, cekati da iz neva padne kisa, pevati "oj dodo oj dodole" a drugo je prionuti na pripremu zemljista, dobro nadjubriti i ko moze stajnjakom, pa voditi racuna o plodoredu, pa resiti pitanje navodnjavanja, ne mora biti sve u 10 etku ali ipak strucno i radno. Ko samo ceka i kuka i nikad mu nije dosta ni subvencija, ondaje to ..... Bio sam na mojim parcelama koje rade zakupci, saroliko, jedan ulozio ima kukuruz u Vajskoj visok 2,7 metara svaki klip pun. Ja mu stisnuo ruku i kazem alal vera domacine. Na drugoj parceli doja, dosta slaba probuseni listovi, boja cudna ima mnogo korova, ambrozije , ja pitam ga sta si radio sta sejes unazad 5 godina, kaze soju uvek, e kazem mu pa moras malo struku i naulu slusati i vise ulaganja i rada! U M Idjosu covek posejo stocni jecam OK prinosi bili, u Zablju cekam na skidanje soje u Velikom ritu, bice kaze slabije od prosle godine ali kasna je sorta pa ce imati oko 1,8 t/ha , u B Gradistu kukurica ,solidno u odnosu na opste prinose i u odnosu na uslove i susu imace kaze oko 4,5 t/ha. Eeeeee navodjavanja mora biti ne moze se bez toga eno culi ste za okolinu Cacka gde je reseno pitanje jednog dela sa oko 500 ha, koja je razlika u prinosima!!! Veliki pozz, Djordje