Pretraživanje tekstova
U vreme izobilja kada su nam na dohvat ruke papaja, mango, ananas... sa potpuno drugog kraja sveta, retko kada posežemo za suvim voćem iz naših krajeva. A trebalo bismo.
Suve šljive, smokve, kajsije u doba naših baka i deda bili su jedina poslastica zimi. Sigurno se sećate priča kako su se poklanjali za svetog Nikolu ili Božić i da tada nije bilo kraja veselju.
Danas kada neko spomene suve šljive, odmah pomislimo da ima problem sa zatvorom.
U vreme obilja kada su nam na dohvat ruke papaja, mango, ananas... sa potpuno drugog kraja sveta, retko kada posežemo za suvim voćem iz naših krajeva. A trebalo bismo, posebno tokom zimskih meseci.
Dobar su izvor hranljivih materija - vitamina, vlakana i minerala, posebno gvožđa kojeg ima u grožđicama, kalijuma i vitamina K u šljivama, beta-karotena u kajsijama, a magnezijuma u smokvama.
U zimskim danima potrebno nam je više energije, što možete da povećate konzumacijom suvog voća koje je lako dostupno.
Sadrže prirodne šećere zbog čega ćete potrebu za slatkim nadoknaditi na zdraviji način. Umesto kockice čokolade posle obroka, pojedite suvu smokvu. Delovaće isto.
Da, istina je, vlakna koja ovo voće sadrži pomaže kod zatvora stolice i uopšteno za održavanje normalnih funkcija probavnog trakta.
Ako ga namočite u toploj vodi 15 minuta do pola sata pre konzumacije, imaće intenzivniji ukus, skoro kao da ste ga ubrali sa drveta.
Koje suvo voće vi najviše volite, pišite nam u komentarima ispod teksta.
Tagovi
Zatvor stolice Dobro za probavu Suvo voće Gvožđe u grožđicama Magnezijum u smokvama Betakaroten u kajsijama Suve kajsije Suve šljive Kalijum u šljivama
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!