Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Gastarbajter" u Šumadiji
  • 25.09.2016. 15:00

Zbog ljubavi prema ženi zasadio šljivik

Nemac Hanc Balfans zasadio je šljivik u šumadijskom selu Čumiću i već ispekao prvu rakiju. Kada ode u penziju, planira da se preseli u Šumadiju u koju je došao zbog ljubavi prema supruzi Jeli.

  • 6.000
  • 1.746
  • 0

U vremenu kada mnogi iz Srbije žele da odu u Nemačku, jedan je Nemac došao u Šumadiju. Nije čak neobično ni da neko dođe ovde da živi, ali da gaji šljive i to u selu koje je jedno od najpoznatijih proizvođača "modrog zlata", to ovde smatraju pravom hrabrošću. Jednog takvog stranca pronašli smo u Čumiću, selu nadomak Kragujevca. Njega u ovo šumadijsko selo, kako priznaje, nije dovela želja za profitom, već ljubav prema ženi.

Zbog Jele došao u Šumadiju

Hanc Balfans, iz nemačkog grada Pasau, po zanimanju je konsultant, čija su uža specijalnost organizacija rada i finansije. On je savetnik u svetski poznatim automobilskim kompanijama. Njegov konsultantski sat naplaćuje mnogostruko više nego što je u Srbiji dnevnica. Međutim, kako izgleda, ne ide mu loše ni organizacija šljivika.

Hanc Belfans u svom šljiviku u Čumiću

Na posedu svoje supruge Jele, koja potiče iz Čumića, zasadio je 100 stabala šljiva. U vreme berbe Hanc obavezno dolazi u Čumić kako bi proverio kako je rodila šljiva i da li je sve spremno za berbu. O tome zašto je odlučio da deo svog skupocenog vremena provodi u šumadijskoj prestonici šljive, Hanc Balfans, kaže:

"Odlučio sam da dođem ovde i posadim šljivik zbog moje supruge Jele. Ljubav me je dovela. A onda sam video kako domaćini iz Čumića gaje šljivu i prave rakiju na tradicionalan način. To me je oduševilo. Meštanima sam prepustio i da me posavetuju koje sorte da sadim i kako da se brinem o njima", objašnjava Hanc.

Iskustvo kupuje kod komšija

On kaže da su njegove komšije iskusni uzgajivači kojima potpuno veruje i njima poverava delikatne poslove, dok i sam potpuno ne savlada sve faze gajenja i prerade. Iskusno nam odgovara na pitanje da li je zadovoljan ovogodišnjim rodom šljive na svom posedu.

Poslovnim partnerima poklanja svoju rakiju

"Ove godine rodilo je "šareno", ali je cena niska a otkup je stao, tako da će rod biti upotrebljen za pečenje rakije. Zanimljivo je da sada na poslovne sastanke u Evropi, umesto nekog skupocenog i nadaleko poznatog viskija, nosim svoju rakiju. Partneri je probaju i ostaju bez teksta. Ovde sam prvi put video založen kazan za pečenje i okupljanje ljudi, mobe za berbu šljiva. Na kraju se sve završi smehom i šalom", kaže Belfans.

On dodaje da je opšte poznato da je u Nemačkoj malo drugačije i da se ljudi manje druže. S druge strane, tamo ne postoje klasična poljoprivredna domaćinstva kakvih ima u Srbiji. "Nemamo čak ni klasične poljoprivrednike jer sela drugačije izgledaju. Mnogo se radi u kooperativi a rad na polju je kao klasičan posao koji ima radno vreme. Ovde svi određuju kada će i koliko da rade", napominje Hanc.

Sada hobi, a u penziji posao

Ovaj stranac u Čumiću zaista uživa u ovom poslu. Za sada ga tretira kao hobi, ali jedva čeka penzionerske dane. Tada će se, kako kaže, preseliti u Šumadiju i potpuno posvetiti proizvodnji šljiva i njenoj preradi. Zasada zna da prepozna kvalitet svog proizvoda na osnovu boje i mirisa a naročito uživa u poklanjanju rakije. Planira da sagradi pravi rakijski podrum u kojem će organizovati degustacije, kako bi bar pokušao da parira Šumadincima u pečenju rakije.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Hanc Balfans Šljiva Rakija Kazan za pečenje Otkup Konsultant Pasau Čumić Šumadija Degustacija


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]