Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaška kuhinja
  • 09.01.2023. 16:30

Znate li šta je bulumanjž i kako se sprema?

Jednostavno jelo odličnog ukusa.

Foto: Nada Gudurić
  • 138
  • 37
  • 0

Bulumanjž, poznatiji i kao ajmokac - ili belo pileće meso u sosu, deo je vlaške kuhinje, a priprema se vrlo lako i brzo, prenosi Npress

Mešanje "mtkom"

Potrebno je da belo pileće meso obarite, a zatim iscepkate na tanke niti (vlakna). U zagrejanu mast dodate dve do tri kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svetle boje.

Pre nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuvala piletina - po potrebi dodajte još malo tople vode, mešajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne. U vlaškoj kuhinji se umesto varjače za mešanje koristi "mtka", koja je nalik varjači sa dodatnim malim propelerima, koji mnogo bolje razbiju grudvice brašna, a i dodatno iscepkaju meso na još tanje niti. 

Varjača sa dodatnim malim propelerima za razbijanje grudvica brašna

Dodajte iscepkano belo meso i na laganoj vatri krčkajte još dvadesetak minuta. U sos dodajte sitno seckani beli luk, po ukusu, posolite i začinite slanim začinom.


Tagovi

Bulumanjž Ajmokac Pileće belo meso Vlaška kuhinja Kako se sprema Recept


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)