Jednostavno jelo odličnog ukusa.
Bulumanjž, poznatiji i kao ajmokac - ili belo pileće meso u sosu, deo je vlaške kuhinje, a priprema se vrlo lako i brzo, prenosi Npress.
Potrebno je da belo pileće meso obarite, a zatim iscepkate na tanke niti (vlakna). U zagrejanu mast dodate dve do tri kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svetle boje.
Pre nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuvala piletina - po potrebi dodajte još malo tople vode, mešajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne. U vlaškoj kuhinji se umesto varjače za mešanje koristi "mtka", koja je nalik varjači sa dodatnim malim propelerima, koji mnogo bolje razbiju grudvice brašna, a i dodatno iscepkaju meso na još tanje niti.
Dodajte iscepkano belo meso i na laganoj vatri krčkajte još dvadesetak minuta. U sos dodajte sitno seckani beli luk, po ukusu, posolite i začinite slanim začinom.
Tagovi
Autorka