Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaška kuhinja
  • 09.01.2023. 16:30

Znate li šta je bulumanjž i kako se sprema?

Jednostavno jelo odličnog ukusa.

Foto: Nada Gudurić
  • 158
  • 37
  • 0

Bulumanjž, poznatiji i kao ajmokac - ili belo pileće meso u sosu, deo je vlaške kuhinje, a priprema se vrlo lako i brzo, prenosi Npress

Mešanje "mtkom"

Potrebno je da belo pileće meso obarite, a zatim iscepkate na tanke niti (vlakna). U zagrejanu mast dodate dve do tri kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svetle boje.

Pre nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuvala piletina - po potrebi dodajte još malo tople vode, mešajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne. U vlaškoj kuhinji se umesto varjače za mešanje koristi "mtka", koja je nalik varjači sa dodatnim malim propelerima, koji mnogo bolje razbiju grudvice brašna, a i dodatno iscepkaju meso na još tanje niti. 

Varjača sa dodatnim malim propelerima za razbijanje grudvica brašna

Dodajte iscepkano belo meso i na laganoj vatri krčkajte još dvadesetak minuta. U sos dodajte sitno seckani beli luk, po ukusu, posolite i začinite slanim začinom.


Tagovi

Bulumanjž Ajmokac Pileće belo meso Vlaška kuhinja Kako se sprema Recept


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednik Ivan Gmijović iz Gornjeg Kaševara kraj Blaca na površini od 10 hektara gaji šljivu koju prerađuje u suvu. Za nju kako kaže i dalje nema potražnje, ali se nada da će je početkom naredne godine prodati po ceni koja zadovoljava... Više [+]