Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 12.05.2020. 08:10

Do kraja nedelje oblačno - u usevima aktivne mnoge štetočine

Kod voćarskih kultura uočeno je prisustvo jaja i tek ispiljenih larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a u zasadima kruške prisustvo imaga, položenih jaja i ispiljenih larvi obične kruškine buve. U toku je početak piljenja larvi prve letnje generacije.

Foto: Martina Popić
  • 179
  • 18
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuje kratkotrajno zahlađenje koje će biti praćeno pljuskovitim padavinama sa grmljavinom i značajnim padom temperature za pet do 10°C u većem delu zemlje, dok bi na jugu Srbije i dalje bilo toplo vreme. Od sredine sedmice provladavalo bi promeljivo, oblačno vreme sa sunčanim periodima i temperaturom u postepenom porastu.

Od subote prognozira se kratkotrajna kiša na severu zemlje, a od nedelje više oblačnosti i kiša na većem delu teritorije Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u severozapadnoj, delovima zapadne i jugoistočne umerena suša, dok će u delovima istočne i krajnjem severu Srbije biti jaka do ekstremna suša.

Registrovana aktivnost insekata štetočina

Obilaskom useva strnih žita registrovano je prisustvo imaga žitne stenice, lisnih vaši i imaga žitne pijavice. U usevima krompira prisutne su odrasle jedinke, položena jaja i ispiljene larve krompirove zlatice. Kod voćarskih kultura uočeno je prisustvo jaja i tek ispiljenih larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a u zasadima kruške prisustvo imaga, položenih jaja i ispiljenih larvi obične kruškine buve. U toku je početak piljenja larvi prve letnje generacije.

Suzbijanje krompirove zlatice - hemijski, rastvorima, biološki

Sredinom protekle sedmice registrovane su padavine i periodi vlaženja lista koji su doveli do ostvarenja uslova za primarnu infekciju od strane prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim za infekciju prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća. U pojedinim zasadima registrovani su i prvi simptomi bakterijske plamenjače jabučastog voća.

Kod ratarskih kultura, pri povoljnim uslovima vlažnosti u usevima ozime pšenice i ječma može doći do infekcije prouzrokovačem fuzarioze klasa, što može nepovoljno uticati na prinos i kvalitet zrna. U zaraženim zrnima može doći do stvaranja mikotoksina koji su opasni po zdravlje životinja i ljudi.


Tagovi

Lisne vaši Krompirova zlatica Ekstremna suša Oblačno vreme Pljuskovi Kruškina buva Fuzarioza klasa Smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer