Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.08.2021. 13:00

Do kraja nedelje oblačno - u vinovoj lozi je mnogo štetočina

U zasadima vinove loze registruje se prisustvo nekoliko štetočina koje mogu da ugroze rod i kvalitet grožđa, a to je braon mramorasta stenica, azijska voćna mušica i pepeljasti grožđani moljac.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 185
  • 18
  • 0

U Srbiji bi u utorak i sredu, 3. i 4. avgusta, bilo bi pretežno sunčano. U periodu od 5. do 7. avgusta prognozira se promenljivo oblačno vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Od nedelje, 8. avgusta, do kraja perioda bilo bi suvo. Temperatura vazduha bi u većini mesta bila oko prosečnih vrednosti, osim na jugoistoku Srbije gde će se do četvrtka 5. avgusta zadržati veoma toplo vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama oko 35°C. Krajem perioda temperatura bi bila u porastu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, severoistočne i centralne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Plamenac u kukuruzu, stenice u lozi i pauk u jabukama

Toplo i sunčano vreme povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Otpočelo je polaganje jaja treće generacije jabukinog (breskvinog i šljivinog) smotavca, a piljenje larvi se očekuje narednih dana. U pojedinim zasadima jabuka se registruje i prisustvo običnog paučinara i crvenog voćnog pauka.

U toku je i polaganje jaja i početak piljenje larvi četvrte letnje generacije kruškine buve. U zasadima vinove loze registruje se prisustvo nekoliko štetočina koje mogu da ugroze rod i kvalitet grožđa, a to je braon mramorasta stenica, azijska voćna mušica i pepeljasti grožđani moljac.

Zelena i braon mramorasta stenica napadaju voće - kako ih suzbiti?

Kod ratarskih kultura visoke temperature vazduha uticale su na masovan let imaga kukuruznog plamenca, intezivno polaganje jaja i piljenje larvi. Započela je aktivnost druge generacije ove štetočine. Najugroženiji su usevi semenskog kukuruza, kukuruza šećerca i paprike.


Tagovi

Stenica Štetočine Vremenska prognoza Oblačno Kruškina buva Crveni pauk Jabukin smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer