Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.03.2019. 15:45

Do petka će biti uslova za pojavu jutarnjih mrazeva

Do 3. aprila očekuje se sve toplije i suvo vreme, osim u utorak kada se prognozira prolazno naoblačenje sa slabom kišom i manjim padom temperature.

Foto: Bigstock/ vrstudio
  • 86
  • 7
  • 0

Do petka će biti uslova za pojavu jutarnjih mrazeva slabog do umerenog intenziteta. Od 29. marta do 3. aprila očekuje se sve toplije i suvo vreme, osim u utorak kada se prognozira prolazno naoblačenje sa slabom kišom i manjim padom temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, dok će u delovima zapadne i centralne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Povećano prisustvo imaga repičinog sjajnika

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. Na usevima uljane repice registruje se povećano prisustvo imaga repičinog sjajnika. Visoke temperature u prethodnom periodu inicirale su ranu pojavu ove štetočine i njegovu migraciju na useve uljane repice. Visoka brojnost repičinog sjajnika i ulazak uljane repice u osetljive faze, faze formiranja pupoljaka, ukazuje na povećan rizik od nastanka šteta.

U pogledu voćarskih kultura u zasadima kruške registrovane su tek ispiljene larve obične kruškine buve. U zasadima kajsije uočena je pojava rutave bube na otvorenim cvetovima, a pregledom zasada breskve i nektarine utvrđeno je prisustvo tripsa u otvorenim cvetovima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Mart Buđenje vegetacije Imag repičinog sjajnika Rutava buba


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.