• Vremenska prognoza
  • 10.12.2019. 13:35

Do subote hladno, a od nedelje porast temperature

Sve do subote se u Srbiji prognozira hladnije vreme, sa čestom pojavom padavina, dok, se od 15. decembra očekuje suvo vreme uz postepen porast temperature.

Foto: Željko Dulanović/ilustracija
  • 213
  • 32
  • 0

U Srbiji se do subote 14. decembra prognozira hladnije vreme, uobičajeno za decembar, sa čestom pojavom padavina, kiše u nižim i susnežice i snega u brdsko-planinskim predelima.

Na visokim planinama doći će do povećanja visine snežnog pokrivača. Najviše padavina očekuje se u utorak, na zapadu i jugozapadu zemlje i u subotu, dok bi u ostalim danima padavine bile slabe. U periodu od 15. do 18. decembra očekuje se suvo vreme uz postepen porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Pepelnica žita šteti pšenici i ječmu

Niske temperature vazduha utiču na smanjenje aktivnosti biljnih štetočina

Tokom proteklih sedam dana na usevima pšenice i ječma na nekim lokalitetima registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita, mrežaste pegavosti lista ječma i rđe. Niske temperature vazduha utiču na smanjenje aktivnosti biljnih štetočina, vaši i cikada na strnim žitima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Decembar Niske temperature Sneg Pepelnica žita Mrežasta pegavost lista ječma Biljna štetočina


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.