Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima 2021/22
  • 22.10.2021. 07:30

Dugoročna prognoza: Čeka nas zima bez snega, ali sa mogućim poplavama?

Dva meteorološka servisa, AccuWather i Severe Weather, objavila su dugoročnu prognozu za zimu 2021/22.

Foto: Depositphotos/izanbar
  • 2.467
  • 242
  • 0

Globalno vreme je vrlo složen sistem, s mnogo malih i velikih klimatskih pokretača. Jedan od najvećih je La Ninja, odnosno veliko hlađenje temperatura površine mora preko središnjeg i ekvatorijalnog Tihog okeana. Deo je veće i prirodno nastale pojave okeanske atmosfere poznate kao El Ninjo, punim nazivom "El Niño Southern Oscillation" (ENSO).

Šta nam oni donose, pokušali su u svojim dugoročnim prognozama za zimu prikazati dva poznata meteorološka servisa, AccuWather i Severe Weather (SWE). 

Oluja za olujom? 

AccuWeather-ova velika zimska prognoza predviđa kako će ova zima u južnom delu kontinenta podsećati na prošlogodišnju. 

Prognoziraju oluje i jake vetrove u Španiji i na jugu Francuske.

"Neke od najjačih oluja najverovatnije će se desiti u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime", upozorio je meteorolog Tajler Rojs. Pišu kako druge delove južne Evrope čeka vlažna zima, bez olujnih vetrova. 

Obilna vlaga stiže sa Mediterana u Italiju, na Balkansko poluotovo kao i veći deo Turske. Prema meteorologu Alanu Repertu, zbog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

"Čak bi i umerene količine padavina mogle da rezultiraju brzim oticanjem i nabujalim rekama, a što bi moglo da prouzrokuje značajne poplave", naglašava. 

Očekuje se da će temperature ove zime u većem delu južne Evrope ostati prosečne. Ali, one u delovima Italije, Grčke i Balkanskog poluostrva mogu se ponekad popeti i iznad normalnih. 

Za unutrašnje delove istočne Evrope najavljuju neočekivano hladan vazduh. Područje sa najvećim rizikom za temperature nekoliko stepena ispod normalne obuhvata područje od središnje Ukrajine prema severu do Litvanije i Estonije kao i zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana, doneće niz nepovoljnih vremenski prilika istoku kontinenta gde se očekuju česta razdoblja kiše i snega. 

Na severu Evrope ne predviđaju nestabilno vreme ove zime niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila delove Irske, Nemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vreme, ističu, očekuje se za istočnu Francusku, Nemačku, Švedsku i Norvešku.

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog vazduha stići će širom Severne Evrope, naročito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva gde će se povećati prilike za sneg, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

Toplija zima od prosečne

Prema ECMWF sezonskom modelu prognoze, kojeg u SWE nazivaju napouzdanijim, Evropa bi u zimskim mesecima (decembar, januar, februar) mogla imati više temperature od normalnih, što će čak jače biti izraženo na severu kontinenta. Moguće je povremeno hladno strujanje sa severozapada na kopno. 

U središnjim i zapadnim regijama desiće se povremeni hladni frontovi sa severa i severozapada što će dovesti do prosečnih, normalnih vremenskih prilika. Više padavina, ali i oluja očekuje se na severu. I na Mediteranu prognoziraju vlažnije uslove. 

Kada je reč o snežnim padavinama, ovaj model predviđa manje od normalnih količina. Više snega se najavljuje za delove srednje Evrope, jugoistok (istočni deo BiH, Srbija, Crna Gora i druge JI zemlje) kao i severnu Skandinaviju. 

UKMO model ima nešto drugačiji obrazac od ECMWF-a, ali predviđa slične vremenske prilike. Na našem kontinentu prognozira topliju zimu sa visokim pritiskom koji raste nad kontinentom, a tragovi niskog pritiska i oluje će se zadržati severnije. Tople anomalije prognostičkih karata vide se nad celim kontinentom.

Vrlo slična predviđanja ima i američki model CFSv2, a za Evropu prognozira više padavina nad severnim i središnjim delom, a na južnom manje od uobičajenog te sušniju zimsku sezonu. 

Zaključak SWE-a je da će Evropa imati toplije od prosečnih temperatura na većem delu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih frontova i hladnijih dana nego tek ukazuje da će hladni frontovi i prodori hladnijih vazdušnih masa biti ređi u regiji. Zapadni delovi će verovatno imati češće prodiranje hladnijeg vazduha od istočnih.

Prema njima se očekuje da će na kopnu pasti prosečna količina padavina, a sušniji uslovi verovatno će biti u jugozapadnoj Evropi i Sredozemlju.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza za zimu Dugoročna prognoza AccuWather Severe Weather Oluja Poplava


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.