• Prognoza za leto

Dugoročna prognoza: Koje delove Evrope će zahvatiti suša?

Najnižim globalnim temperaturama u poslednjih šest do sedam godina počela je 2021., a naredni meseci biće topliji nego inače.

Foto: Martina Popić
  • 2.814
  • 217
  • 0

Kalendarski polako nam se približava leto 2021., iako se zbog dnevnih temperatura čini da je već tu. Ipak, ostalo nam je više od mesec dana proleća koje je u aprilu bilo obeleženo čestim hladnim frontama, pa čak i snežnim padavinama i štetom od mraza.

Za sada nije mnogo toplija od proseka za ovaj period godine, a Evropa je jedan od delova sveta u kojima se ističu temperaturne anomalije, piše prognostički portal Severe Weather Europe (SWE) koji je ovih dana objavio i dugoročnu prognozu za leto. 

SWE koristi tri glavna sezonska modela - evropske ECMWF i UKMO kao i CFSv2 iz SAD-a. Sve ove prognoze pokazuju prosečnu meteorološku sliku tokom juna, jula i avgusta, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uslovi trajati doslovce tri meseca. To, kažu, samo pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60 odsto vremena.

Međutim, prema sva tri modela očekuju se topliji od uobičajenih uslova u većem delu srednje i južne Evrope u kojoj se mogu očekivati sušna razdoblja, ali u manjoj meri nego na zapadu kontinenta.

Čekaju nas razdoblja bez padavina?

Prema modelu ECMWF-a predviđa se da će leta u većini južne i srednje južne Evrope, što se odnosi i na našu zemlju, biti toplija nego što je uobičajeno. Razlog tome navodi se širenje visokog vazdušnog pritiska sa juga. Ovakvi vremenski uslovi takođe znače moguće snažne toplotne talase koji bi mogli da traju duže i sa višim temperaturama nego obično.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sistema visokog pritiska nad južnim i središnjim delom kontinenta sugerišu znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Evropi. Stoga se velike suše mogu očekivati u Španiji, Francuskoj i delimično na severu Balkana - stoga bi, prema prognozama ovom modelu, razdoblja bez padavina mogla da zahvati i Srbiju.

S druge strane, UKMO model pokazuje zonu niskog vazdušnog pritiska iznad severa kontinenta, samo više zapadno nego u prethodnom modelu. Prema njemu, vidi se toplija zračna masa iznad južne i središnje Evrope zbog čega se na tim područjima očekuje toplije vreme od uobičajenog. Ipak, anomalije nisu toliko snažne kao na ECMWF-ovoj prognozi. I za severnu UKMO model predviđa znatno toplije vreme od uobičajenog, a sušu u zapadnoj, pogotovo u Španiji i Francuskoj.

Prema trećem, američkom CFSv2  modelu mogu se očekivati više temperature u južnoj i srednjoj Evropi. Dok su nad jugoistočnim Balkanom uočljive hladnije devijacije.

Ovaj model na zapadu kontinenta predviđa ipak vlažnije vremenske uslove od uobičajenih jer je CFSv2 povukao područje nižeg pritiska dalje u severni Atlantik. To znači prodor toplijeg, ali i vlažnijeg vazduha.

Sušni uslovi i topla razdoblja prognoziraju se dalje prema istoku i srednjoj Evropi kao i severnom Balkanu. Vlažniji se uslovi prognoziraju za Irsku i severne delove Ujedinjenog Kraljevstva te delove južne Skandinavije.


Tagovi

Dugoročna prognoza Leto 2021. Vremenska prognoza Suša


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.