• Vremenska prognoza
  • 07.05.2019. 12:30

Hladno i kišovito do subote: Slab prizeman mraz u nižim predelima

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Srbiji će sve do subote biti hladno vreme uz kišu, na planinama sa snegom. U subotu bi bilo toplije uz kratkotrajno razvedravanje i najvišu temperaturu iznad 20 stepeni Celzijusa.

Foto: Slađana Aničić
  • 200
  • 23
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Srbiji će u sredu doći do razvedravanja pa se i u nižim predelima očekuje slab prizemni mraz, do -2°C. Dnevna temperatura bi bila u porastu. U četvrtak 9. maja prognozira se naoblačenje sa kišom, a u petak 10. maja bi bilo promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom.

U subotu 11. maja bilo bi toplije uz kratkotrajno razvedravanje i najvišu temperaturu iznad 20°C. U periodu od 12. do 15. maja prognozira se oblačno, hladno vreme sa obilnim padavinama, na planinama sa snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne i centralne Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima istočne i južne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Vremenski uslovi pogoduju i razvoju prouzrokovača pepelnice jabuke

Kišni period predstavlja visok rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Takođe, vremenski uslovi pogoduju i razvoju prouzrokovača pepelnice jabuke.

Kod ratarskih kultura nestabilne vremenske prilike mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem fuzarioze klasa na usevu ječma koji je ušao u osetljivu fazu cvetanja. Na ozimim žitima je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i prisustvo simptomima pepelnice žita. Kod ratarskih kultura ustanovljena su imaga i položena jaja krompirove zlatice.

U zasadima jabuke registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca. U toku je početak piljenja larvi prve generacije ove štetočine. Trešnjina/višnjina muva je počela svoj let u svim regionima, ali zbog hladnog vremena nije počelo piljenje larvi. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Agroprognoza Maj Vreme Srbija Bolest bilja Štetočina


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.