Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.05.2019. 12:30

Hladno i kišovito do subote: Slab prizeman mraz u nižim predelima

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Srbiji će sve do subote biti hladno vreme uz kišu, na planinama sa snegom. U subotu bi bilo toplije uz kratkotrajno razvedravanje i najvišu temperaturu iznad 20 stepeni Celzijusa.

Foto: Slađana Aničić
  • 226
  • 23
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Srbiji će u sredu doći do razvedravanja pa se i u nižim predelima očekuje slab prizemni mraz, do -2°C. Dnevna temperatura bi bila u porastu. U četvrtak 9. maja prognozira se naoblačenje sa kišom, a u petak 10. maja bi bilo promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom.

U subotu 11. maja bilo bi toplije uz kratkotrajno razvedravanje i najvišu temperaturu iznad 20°C. U periodu od 12. do 15. maja prognozira se oblačno, hladno vreme sa obilnim padavinama, na planinama sa snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne i centralne Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima istočne i južne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Vremenski uslovi pogoduju i razvoju prouzrokovača pepelnice jabuke

Kišni period predstavlja visok rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Takođe, vremenski uslovi pogoduju i razvoju prouzrokovača pepelnice jabuke.

Kod ratarskih kultura nestabilne vremenske prilike mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem fuzarioze klasa na usevu ječma koji je ušao u osetljivu fazu cvetanja. Na ozimim žitima je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i prisustvo simptomima pepelnice žita. Kod ratarskih kultura ustanovljena su imaga i položena jaja krompirove zlatice.

U zasadima jabuke registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca. U toku je početak piljenja larvi prve generacije ove štetočine. Trešnjina/višnjina muva je počela svoj let u svim regionima, ali zbog hladnog vremena nije počelo piljenje larvi. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Agroprognoza Maj Vreme Srbija Bolest bilja Štetočina


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D