Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.03.2024. 10:00

Jutarnji mrazevi do petka, repičin sjajnik ugrožava useve

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo repičinog sjajnika, a na pojedinim parcelama njihova brojnost je iznad praga štetnosti.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 150
  • 22
  • 0

U Srbiji se danas, 19. marta, u većem delu zemlje bilo bi suvo sa sunčanim intervalima, a samo na jugu i jugoistoku ujutru i pre podne mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskom, na visokim planinama sa snegom. U sredu 20. i četvrtak 21. marta se ujutru ponegde očekuje slab mraz, a tokom dana pretežno sunčano uz malu do umerenu oblačnost. U petak 22. marta očekuje se prolazno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak. Za vikend bi bilo promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, a početkom sledeće sedmice novo naoblačenje sa padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Aktivnost insekata u piku

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo repičinog sjajnika, a na pojedinim parcelama njihova brojnost je iznad praga štetnosti. Počelo je i polaganje jaja žitne pijavice u usevu pšenice.

Kod voćarskih kultura u zasadima voća koji su ušli u faze cvetanja, kao i na cvetovima biljaka iz spontane flore registruje se prisustvo imaga rutave bube. U zasadima krušaka je registrovano piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti u fazama cvetanja i u uslovima visoke vlažnosti, šljive su osetljive na infekciju prouzrokovačem monilioze ili sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća.

Kod ratarskih kultura u usevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne rđe pšenice i žute rđe pšenice. U usevima ječma uočeni su simptomi mrežaste pegavosti ječma.


Tagovi

Repičin sjajnik Mraz Vremenska prognoza Rutava buba Kruškina buba Monilija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...