Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.09.2021. 13:00

Kiša do vikenda - uočena repičina lisna osa i lisna vaš

Vizuelnim pregledom useva uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki repičine lisne ose i položena jaja, kao i i oštećenja od buvača. Takođe, registrovano je i prisustvo krilatih formi lisnih vaši čija se štetnost ogleda u prenošenju fitopatogenih virusa.

Foto: PIS Vojvodina
  • 104
  • 17
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje umereno do potpuno oblačno i svežije vreme, mestimično s kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. U sredu 29. i četvrtak 30. septembra bi bilo umereno do potpuno oblačno i sveže. U košavskom području će duvati umeren i jak, a na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar, koji će u četvrtak oslabiti. Pojava kiše ili lokalnih pljuskova očekuje se uglavnom na severozapadu, zapadu i jugu Srbije. U petak 1. oktobra bilo bi suvo uz delimično razvedravanje.

Za dane vikenda pretežno sunčano sa hladnim jutrima i dnevnom temperaturom oko prosečnih vrednosti za prvu dekadu oktobra (u većini mesta od od 20 do 23°C). U ponedeljak 4. oktobra prognozira se malo toplije vreme uz postepeno naoblačenje i pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području. U utorak 5. oktobra pretežno oblačno, mestimično s kišom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne Srbije biti umerena suša.

Kolonije krvavih vaši u zasadima jabuke

Tokom proteklih dana zabeleženo je prisustvo insekata štetočina. Vizuelnim pregledom useva uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki repičine lisne ose i položena jaja, kao i i oštećenja od buvača. Takođe, registrovano je i prisustvo krilatih formi lisnih vaši čija se štetnost ogleda u prenošenju fitopatogenih virusa.

Kod voćarskih kultura, u pojedinim zasadima jabuke se registruje prisustvo kolonija krvave vaši. Do njene ekspanzije dolazi krajem leta, kada se završi sa primenom insekticida, a vremenski uslovi pogoduju njenom razmnožavanju, a to je toplo i suvo vreme. Pored vaši u zasadima jabuka, uočene su larve i odrasle jedinke braon mramoraste i zelene povrtne stenice.


Tagovi

Vremenska prognoza Repičina lisna osa Krvava vaš Lisna vaš Umerena suša Kiša sa grmljavinom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...