• Vremenska prognoza
  • 27.10.2020. 09:00

Krajem nedelje oblačno - bakarni tretman kada otpadne 70 odsto lisne mase

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi prouzrokovača bolesti, preporučuje se jesenji tretman nekim od preparata na bazi bakra u fazi kada otpadne oko 70 odsto lisne mase.

Foto: Verica Matić
  • 109
  • 14
  • 0

U Srbiji se danas 27. oktobra, očekuje pretežno sunčano i toplo vreme za ovo doba godine, u jutarnjim časovima mestimično sa maglom. Od srede 28. do subote 31. oktobra prognozira se umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, osim u sredu kada bi bilo suvo. Temperatura vazduha bi bila u padu i imala bi vrednosti oko višegodišnjeg proseka. U periodu od 1. do 4. novembra očekuje se promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Temperatura bi bila u postepenom porastu, a poslednjeg dana perioda prognozira se zahlađenje.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima centralne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Jesenji tretman bakrom

Na području Srbije koštičave voćne vrste (breskva, kajsija, šljiva, trešnja, višnja i drugo) se, u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazama razvoja od početka obezbojavanja lišća do faze 70 odsto opalih listova.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi prouzrokovača bolesti kao što su: sušenje grana i grančica i trulež plodova koštičavog voća, šupljikavostm lista koštičavog voća, kovrdžavost lišća breskve, bakteriozna oboljenja i drugo, preporučuje se jesenji tretman nekim od preparata na bazi bakra u fazi kada otpadne oko 70 odsto lisne mase.

Zaštita koštičavog voća bakarnim sredstvima u jesen dezinfikuje i smiruje

Tokom proteklih dana u poniklim usevima ozime pšenice i ječma uočeno je prisustvo lisnih vaši i cikada. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom odnosno sisanjem biljnih sokova, lisne vaši i cikade su mnogo značajnije kao prenosioci fitopatogenih virusa.


Tagovi

Vremenska prognoza Vreme Bakarni tretman Opadanje lista Lisne vaši Cikade


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mnogi poljoprivrednici su lepo vreme tokom vikenda iskoristili za zatvaranje zimske brazde. Osnovni cilj ove agrotehničke mere je da se spreči gubitak zimske vlage tako što se prekidaju kapilarni putevi u zemljištu i smanjuje površina koja... Više [+]