Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.12.2018. 11:00

Manji pad temperature sledeće nedelje

Vremenski uslovi pogoduju pojačanoj aktivnosti glodara na njivama i u skladištima.

Foto: Pixabay / jpeter2
  • 113
  • 12
  • 0

Srbiju do 19. decembra očekuje uobičajeno vreme za ovo doba godine. Temperatura će, uz manja kolebanja, biti u granicama višegodišnjeg proseka. U jutarnjim satima biće uslova za pojavu slabih i umerenih mrazeva. Tokom čitavog perioda biće malo i umereno oblačno vreme, povremeno sa slabim padavinama, kišom, susnežicom i snegom. Više padavina, uglavnom snega, očekuje se u planinskim predelima.

U periodu od 14. do 16. decembra u većini mesta će biti suvo. Jače naoblačenje sa padavinama, uz manji pad temperature, prognozira se u ponedeljak i utorak, 17. i 18. decembra. U sredu 19. decembra će doći do prestanka padavina i delimičnog razvedravanja.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne i jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Pojačana aktivnost glodara

Relativno topla i suva jesen, otežana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka na površini, stvaraju optimalne uslove za masovno umnožavanje voluharica i drugih poljskih glodara. Stvaranje kolonija je karakteristično na usevima ozimih strnina, uljane repice, lucerke, ali i u višegodišnjim zasadima. Na njivama su naročito problematični poljski miševi i poljske voluhariace. Praćenje i suzbijanje glodara je neophodno, pošto sve upućuje da će pojačana aktivnost glodara biti izražena i u narednom periodu. Pored toga potrebno je obratiti pažnju i na
skladišta poljoprivrednih proizvoda, gde značajne štete mogu naneti crni i sivi pacov i kućni miš.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Decembar 2018 Temperatura Glodari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer