Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.10.2023. 09:35

Moguće padavine od srede - repičine lisne ose, buvači i vaši prave štete

Značajno je i prisustvo lisnih vaši koje direktne štete usevima nanose tako što sisaju sokove biljaka, međutim mnogo značajnije štete mogu prouzrokovati kao prenosioci biljnih virusa.

Foto: Depositphoto/pklimenko
  • 103
  • 46
  • 0

U Srbiji se u periodu do 1. novembra 2023. godine prognozira promenljivo oblačno vreme uz postepen pad temperature, ali bi i dalje bilo toplo za ovaj deo jeseni. Povremeno se očekuju i kiša i lokalni pljuskovi koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom, i to uglavnom u sredu 25. i petak 27. oktobra, dok će u ostalim danima padavine biti sporadična i retka pojava.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i istočne Srbije biti umerena i jaka suša.

Opasnost po useve od štetočina

U usevima uljane repice iz kasnijih rokova setve registruje se prisustvo pagusenica repičine lisne ose koje ishranom mogu pričiniti veoma značajne štete, a usled jačeg napada može doći i do golobrsta. Uočeno je i prisustvo odraslih jedinki buvača koje rupičasto izgrizaju kotiledone i mlado lišće.

Značajno je i prisustvo lisnih vaši koje direktne štete usevima nanose tako što sisaju sokove biljaka, međutim mnogo značajnije štete mogu prouzrokovati kao prenosioci biljnih virusa. Trenutni uslovi u proizvodnji pogoduju povećanoj aktivnosti pomenutih štetočina što povećava i rizik od nastanka šteta na usevima.


Tagovi

Vremenska prognoza Lisne vaši Repičina lisna osa Golobrst Biljni virusi Padavine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...