Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.02.2023. 13:30

Mraz i hladno do sledećeg vikenda

U usevima strnih žita uočeno je širenje simptoma biljnih bolesti. Toplije vreme u prethodnom periodu je stvorilo povoljne uslove za raniju pojavu repičinih pipa.

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 110
  • 28
  • 0

U Srbiji se tokom većeg dela naredne sedmice u jutarnjim satima očekuje se umeren do jak mraz (od -12 do -5°C), a na planinama i do -20°C. Preko dana bi bilo suvo i stabilno, ali hladno vreme uz dosta sunčanih sati sa maksimalnim temperaturama od -2 do 2°C. U četvrtak 9. januara u košavskom području prognozira se kratkotrajno pojačanje jugoistočnog vetra (hladna košava). Od sledećeg vikenda doći će do porasta temperature vazduha.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u zapadnoj i delovima severoistočne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u jugozapadnoj Srbiji ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Ranija pojava repičine pipe

U usevima strnih žita uočeno je širenje simptoma biljnih bolesti. U usevima ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita, dok je u usevima pšenice registrovano prisustvo simptoma pepelnice žita, sive pegavosti lista pšenice, a i rđe. U pogledu biljnih bolesti toplije vreme u prethodnom periodu je stvorilo povoljne uslove za raniju pojavu repičinih pipa.

Kako odbraniti uljanu repicu od insekata štetočina?

Kod voćarskih kultura pregledom zasada kruške registrovano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve, u niskom intenzitetu napada.


Tagovi

Vremenska prognoza Mraz Hladno vreme Kruškina buva Repičina pipa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃