• Vremenska prognoza
  • 04.02.2020. 14:00

Nagla promena vremena: Stiže jako zahlađenje i sneg

U narednom periodu u Srbiji se prognozira jako zahlađenje sa kišom. U brdskoplaninskim predelima padaće sneg, a sa padom temperature snega će biti i u nižim predelima.

Foto: Gordana Nastić
  • 260
  • 53
  • 0

U Srbiji se u utorak 4. februara posle podne prognozira jako zahlađenje sa kišom, jakim severozapadnim vetrom koje će se brzo premeštati od severa ka jugu. U brdskoplaninskim predelima padaće sneg. Sa padom temperature snega će biti i u nižim predelima. Oblačno, hladno i vetrovito sa snegom u većini krajeva zadržaće se i u sredu 5. februara, uz formiranje snežnog pokrivača u nižim i povećanje u planinskim predelima.

U periodu od 6. do 9. februara očekuje se slab i umeren jutarnji mraz, a dnevna temperatura od 0 do 5°C. Vetar bi bio u postepenom slabljenju, a slabe i sporadične padavine očekuju se u noći između četvrtka i petka i u petak tokom dana. Od ponedeljka 10. februara do kraja perioda prognozira se suvo vreme uz postepen porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Preporuka: Proverite zasade bresaka i nektarina 

Breskve i nektarine ranih grupa zrenja se nalaze u fazi početka bubrenja lisnih pupoljaka, a sorte srednjih i kasnih grupa zrenja se nalaze u fazi mirovanja lisnih pupoljaka. Preporučuje se obilazak zasada i utvrđivanje faza razvoja bresaka i nektarina. U periodu bubrenja pupoljaka i u vlažnim uslovima može doći do infekcije gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve. 


Tagovi

Vremenska prognoza Februar Mraz Zahlađenje Uzgoj breskve Uzgoj nektarine


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najlepse mi cvece koje nisam ni posadila. Prkos, sam iznikao, tek da verodostojno opravda svoje ime