Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.06.2024. 12:25

Narandžasti meteo alarm u većem delu zemlje - opasnost od oluja i grada

Crveni meteo alarm za sutra (12. jun) je izdat za istočnu Srbiju, a za četvrtak (13. jun) i za jugoistočnu

Foto: Depositphotos/razvanchirnoaga
  • 201
  • 63
  • 0

Promenljivo, oblačno, veoma nestabilno i svežije vreme sa sunčanim intervalima preovladavaće do petka (14.jun) u Srbiji. Mestimično se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine, prognozira Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Od danas do četvrtka (11. do 13. juna) očekuje se nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada. Za veći deo zemlje izdat je narandžasti stepen upozorenja.

"Crveni, najviši, za sutra (12. jun) je izdat za istočnu Srbiju, a za četvrtak (13. jun) i za jugoistočnu", upozoravaju iz RHMZ i dodaju da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti.

"Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred."

U sredu i četvrtak na teritoriji Beograda biće nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji u pojedinim delovima mogu biti intenzivniji sa pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severozapadne umereno vlažni, dok će u delovima centralne i jugoistočne Srbije biti umerena i jaka suša.

Pojačana aktivnost insekata 

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Jabukin smotavac se nalazi u fazi intenzivnog piljenja larvi prve generacije, a u zasadima bresaka i nektarina u toku je aktivnost druge generacije breskvinog smotavca. Na jabučastom voću, na najmlađim listovima je uočena visoka brojnost lisnih vaši koje prave štete sisanjem biljnih sokova što dovodi do kovrdžanja i uvijanja listova.

U svim značajnim regionima proizvodnje grožđa je potvrđeno prisustvo larvi cikade koja je prenosilac veoma destuktivnog oboljenja - zlatastog žutila vinove loze. U pogledu ratarskih kultura u usevima merkantilnog kukuruza utvrđeno je prisustvo sveže položenih legala jaja kukuruznog plamenca. U toku je polaganje jaja prve generacije ove štetočine.

Uočeno je i prisustvo biljnih bolesti. Simptomi pegavosti lista šećerne repe ustanovljeni su na malom broju parcela i to u bujnijim usevima šećerne repe. Kod voćarskih kultura, u zasadima jabuka završen je period primarnih infekcija čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.
 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Narandžasti meteo alarm Crveni meteo alarm Grad Pljuskovi Bolesti useva


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".