Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.05.2022. 10:30

Narednih dana toplo - uočena veća brojnost kukuruzne pipe

Pljuskovi sa grmljavinom bi bili učestaliji u zapadnim i južnim krajevima Srbije. Ne prognoziraju se obilnije padavine.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 172
  • 36
  • 0

U Srbiji se u periodu do 11. maja 2022. godine u većini dana očekuje promenljivo oblačno i toplo vreme sa dužim sunčanim periodima. Temperatura vazduha će biti oko ili nešto iznad višegodišnjeg proseka. Pojedinih dana biće uslova za pojavu kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom, češće u brdsko-planinskim predelima. Pljuskovi sa grmljavinom bi bili učestaliji u zapadnim i južnim krajevima Srbije. Ne prognoziraju se obilnije padavine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i jugoistočne Srbije preovladavaće umerena i jaka suša, u delovima zapadne i centralne jaka i ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Štetočine napadaju ratarske useve

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost velikog broja insekata štetočina. U usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo imaga, jaja i tek ispiljenih larvi žitne pijavice, kao i prisustvo imaga žitne stenice. U usevima krompira se pojavio imago krompirove zlatice koji je nakon perioda dopunske ishrane i parenja počeo da polaže jaja. Pregledom parcela pod uljanom repicom uočeno je prisustvo imaga pipe repičine ljuske, rutave bube i repičinog sjajnika.

Kukuruzna pipa napada useve pšenice

Ove godine je uočena veća brojnost kukuruzne pipe u odnosu na prethodne godine. Pored prisustva ove pipe u usevima kukuruza, ove godine su uočene značajne štete od njene ishrane i na usevima pšenice, pogotovo na parcelama gde je prošle godine bio kukuruz. U pogledu biljnih bolesti u usevima pšenice je uočeno prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, žuto-mrka pegavosti pšenice i pepelnice žita, a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma, sočivaste pegavosti i pepelnice žita.


Tagovi

Vremenska prognoza Kukuruzna pipa Žitna pijavica Štetočine Toplo vreme Oblačno


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...