• Vremenska prognoza
  • 10.04.2019. 13:00

Narednih sedam dana oblačno s kišom

U Srbiji se do 17. aprila očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina prognozira se u zapadnim, centralni i južnim krajevima.

Foto: Anđelka Matić
  • 262
  • 29
  • 0

Do petka temperature vazduha se ne bi bitnije menjale, bile bi nešto iznad višegodišnjeg proseka, a zatim u padu. Dnevna temperatura vazduha bi do kraja perioda bila u granicama proseka za ovo doba godine.

U Srbiji se do 17. aprila očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina prognozira se u zapadnim, centralni i južnim krajevima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Registrovano prisustvo jaja i larvi kruškine buve 

Tokom proteklih dana zabeležena je aktivnost insekata. U zasadima kruške registrovano je prisustvo jaja i larvi obične kruškine buve. U toku je piljenje larvi prezimljujuće generacije ove štetočine. Na koštičavom voću koje je u fazi cvetanja registrovano je prisustvo rutave bube.

Kod ratarskih kultura na usevima šećerne repe registrovano je prisustvo kukuruzne pipe koja u početnim fazama razvoja biljaka može biti veoma štetna. Pored toga brojnost i aktivnost sive repine pipe se povećava i na novim repištima. U pogledu biljnih bolesti sada je kritičan period u zaštiti jabuke od prouzrokovača bolesti.

Utvrđeno prisustvo simptoma sive pegavosti lista i rđe

Sa svakim padavinama, postoji visok rizik od infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća. Takođe, sa prvom kišom moguće je stvaranje povoljnih uslova za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Kod ratarskih kultura, na usevima pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista i rđe. Na pojedinim parcelama registrovano je prisustvo biljaka sa simptomima rđe na nivou praga štetnosti (10% biljaka sa simptomima rđe u fazi prvog kolenca).


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza April Rutava buba Kruškina buva Infekcija cveta Siva pegavost lista


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.