Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.06.2023. 15:25

Nastavlja se nestabilno vreme koje povoljno utiče na razvoj biljnih bolesti

Vremenski uslovi pogoduju i razvoju plamenjače krompira, ali i bakterioza. Kod voćarskih kultura stvoreni su povoljni uslovi za razvoj plamenjače, crne truleži i pepelnice vinove loze.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 102
  • 53
  • 0

U Srbiji će se i narednih dana zadržati promenljivo i nestabilno vreme, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom, koji će ponegde biti i obilniji uz pojavu sugradice i
grada. U košavskom području duvaće umeren, na jugu Banata povremeno jak jugoistočni vetar. Najviša dnevna temperatura vazduha u većini mesta bila bi od 23 do 27°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u delovima severne, zapadne i jugozapadne ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima centralne, istočne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Pojavila se plamenjača krompira i kukuruza

Česte padavine, visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i temperature između 15 i 25°C povoljno utiču na razvoj biljnih bolesti. Na usevima šećerne repe registrovane su prve pojedinačne pege od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. Vremenski uslovi pogoduju i razvoju plamenjače krompira, ali i bakterioza. Kod voćarskih kultura stvoreni su povoljni uslovi za razvoj plamenjače, crne truleži i pepelnice vinove loze.

U pogledu biljnih štetočina uočeno je prisustvo položenih jaja prve generacije kukuruznog plamenca. Na kukuruzu je registrovano i prisustvo lisnih vaši, stenica, žitne pijavice. Počelo je i piljenje larvi krompirove zlatice. Na usevima ozime pšenice, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo imaga žitne stenice i vaši.


Tagovi

Vremenska prognoza Pegavost lišća šećerne repe Lisne vaši Plamenjača krompira


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...