• Vremenska prognoza
  • 15.05.2019. 15:00

Oblačno i kišovito vreme do petka

U Srbiji se do petka 17. maja očekuje oblačno i svežije vreme sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno su moguće velike količine padavina.

Foto: Bigstockphoto/Flynt
  • 78
  • 14
  • 0

U Srbiji se do petka 17. maja očekuje oblačno i svežije vreme sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno su moguće velike količine padavina. Od subote 18. maja prognozira se porast temperatura vazduha i toplije vreme sa retkom pojavom poslepodnevnih pljuskova i grmljavina.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severozapadne Srbije ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima zapadne, severne i južne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Visoka vlažnost vazduha stvara uslove za razvoj biljnih bolesti 

Nestabilne vremenske prilike i visoka relativna vlažnost vazduha stvaraju povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti. Još uvek postoji opasnost od primarnih infekcija listova i plodova gljivom prouzrokačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Intenzivan razvoj lisne mase i nestabilno vreme pogoduje razvoju pepelnice i crne pegavosti vinove loze, a kod koštičavog voća razvoju šupljikavosti lista i truleži plodova. Kod ratarskih kultura u periodu cvetanja pšenice, u vlažnim uslovima, može doći do infekcije klasa gljivom koja prouzrokuje fuzariozu klasa, odnosno šturost klasa.

U pogledu biljnih štetočina počelo je piljenje larvi prve generacije šljivinog smotavca, dok se piljenje larvi jabukinog smotavca očekuje narednih dana. U toku je i piljenje larvi prve generacije pepeljastog grožđanog moljca. U zasadima krušaka registruje se prisustvo imaga, položenih jaja i ispiljenih larvi prve letnje generacije obične kruškine buve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Maj Infekcija klasa gljivom Šljivin smotavac Jabukin smotavac


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.