• Vremenska prognoza
  • 09.07.2019. 15:00

Oblačno i svežije vreme sve do 17. jula

U Srbiji se u narednom periodu očekuje promenljivo oblačno i sveže vreme, mestimično s kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Foto: Depositphotos/SergeyIT
  • 287
  • 29
  • 0

U sredu 10. jula se na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje lokalno očekuju obilne padavine. Najviša dnevna temperatura vazduha u većini mesta biće od 23 do 27°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i istočne Srbije biti umereno vlažno.

U toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije kruškine buve

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Na jabukama, breskvama i šljivama su uočena sveže položena jaja i jaja pred piljenje druge generacija smotavca. Utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma kruškine buve. U toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije ove štetočine.

U zasadima vinove loze registrovano je prisustvo cikade prenosilaca fitoplazme prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.

Kod ratarskih kultura uočeno je povećanje brojnosti krompirovog moljca kod koga je u toku let druge generacije. U pogledu biljnih bolesti vinova loza je i dalje je osetljiva na infekciju od strane prouzrokovača sive truleži grožđa, plamenjače i pepelnice vinove loze. Kod ratarskih kultura pregledom useva šećerne repe utvrđeno je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe na nivou drugog epidemijskog praga (25% listova sa 3-5 pega).


Tagovi

Vremenska prognoza Jul Jabukin smotavac Kruškina buva Zlatasto žutilo vinove loze Krompirov moljac


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.