• Vremenska prognoza
  • 28.05.2019. 11:00

Oblačno, kišovito i početkom juna: Česte padavine pogoduju razvoju biljnih bolesti

U Srbiji se do 5. juna prognozira oblačno vreme, povremeno sa kišom. Trenutni vremenski uslovi koje karakterišu česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha pogoduju razvoju biljnih bolesti.

Foto: Julijana El Omari
  • 103
  • 26
  • 0

U Srbiji se u četvrtak i petak, 30. i 31. maja, prognozira oblačno i hladnije vreme, povremeno sa kišom. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi u većini mesta bile ispod 20°C.

U periodu od 1. do 5. juna očekuje se i dalje promenljivo i malo toplije vreme, povremeno sa kišom pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima centralne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Učestale kiše odgovaraju razvoju gljiva

Trenutni vremenski uslovi koje karakterišu česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha pogoduju razvoju biljnih bolesti. Ostvarene su infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Vremenski uslovi pogoduju i razvoju pepelnice jabuke.

Učestale kiše odgovaraju razvoju gljiva prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog voća i plamenjače šljive, zatim plamenjače i pepelnice vinove loze.

Kod ratarskih kultura prisustvo vlage i povišene temperature povoljne su za razvoj fuzarioze klasa pšenice i ječma, plemenjače i crne pegavosti krompira.

U pogledu biljnih štetočina u toku je piljenja larvi prve generacije jabukinog, šljivinog i breskvinog smotavca. U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge letnje generacije kruškine buve. Kod ratarskih kultura pregledom useva uljane repice registrovana su imaga repičinog sjajnika i larve krompirove zlatice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Maj Pegavost lišća Krastavost ploda jabuka Pepelnica jabuke Fuzarioza Biljne štetočine


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.