Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prava jesen
  • 18.10.2016. 12:30

Oblačno sa kišom

Do subote 22. oktobra provlađivaće umereno i potpuno oblačno vreme sa čestom pojavom kiše. U većini dana temperature nešto ispod višegodišnjeg proseka.

Foto: Pixabay/Stock Snap
  • 136
  • 6
  • 0

Do petka, 21. oktobra u Podunavlju, Pomoravlju i Banatu duvaće umeren i jak kugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno s olujnim udarima. U utorak 18. Oktobra previđa se umereno oblačno i suvo, a poslepodne se prognozira naoblačenje mestimično s kišom, prvo u zapadnim i jugozapadnim, a noću i u ostalim krajevima.

Red oblaka red kiše

Do subote 22. oktobra provlađivalo bi umereno i potpuno oblačno vreme sa čestom pojavom kiše. U većini dana temperature bi bile nešto ispod višegodišnjeg proseka. U subotu posle podne i uveče došlo bi do prestanka padavina i razvedravanje. U periodu od 23. do 25. oktobra očekuje se malo toplije vreme sa dužim sunčanim intervalima, osim u Vojvodini gde će biti umereno oblačno ponegde sa slabom kišom.

Poslednjeg dana u periodu, 26. oktobra došlo bi do novog naoblačenja i zahlađenja, mestimično s kišom. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom desetodnevnom period na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

U fenofazi opadanja lišća, zasade koštičavog voća neophodno je zaštiti preparatima na bazi bakra. Prilikom opadanja lišća na granama ostaju rane koje predstavljaju ulazna vrata za infekcije, prouzrokovačem šupljikavosti lista i prouzrokovačem rak rana i sušenja voćaka. Takođe, ovi tretmani utiču in a smaivanje infektivnog potencijala patogena koštičavih voćnih vrsti.

U pogledu ratarskih biljnih vsta na uljanoj repici registrovano je prisustvo repičine lisne ose. S obzirom da se usev nalazi u početnim fazama razvoja, neophodno je izvršiti pregled na prisustvo ove štetočine i sprovesti neophodne mere zaštite.

Foto: Pixabay/Stock Snap


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Oblačno Kiša Pad temperature Štetočine Blesti Šupljikavost lista Rak rana


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)