Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.05.2022. 13:00

Od nedelje kiša - stenice na vinovoj lozi i voću

Od sredine sedmice bilo bi pretežno sunčano uz postepeni porast temperature, da bi od nedelje 22. maja, došlo novo naoblačenje sa padavinama.

Foto: Depositphotos/zacariasdamata
  • 238
  • 14
  • 0

Prema prognozi početkom perioda očekuje se pretežno promenljivo i nestabilno vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i vremenske nepogode sa većom količinom padavina, više od 20 mm za kratak vremenski period i kratkotrajnom pojavom grada i olujnim vetrom. Od sredine sedmice bilo bi pretežno sunčano uz postepeni porast temperature, da bi od nedelje 22. maja, došlo novo naoblačenje sa padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne, centralne i jugoistočne Srbije biti umerena i jaka suša.

Vaši, smotavac i stenica

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina. U zasadima jabuke i šljive u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije jabukinog (šljivinog) smotavca, a u zasadima vinove loze u toku je let leptira i polaganje jaja prve generacije pepeljastog grožđanog moljca. U zasadima kruške registrovano je prisustvo jaja i mlađih larvenih stupnjeva obične kruškine buve kod koje je u toku piljenje larvi prve letnje generacije ove štetočine.

U pogledu ratarskih kultura u usevima šećerne repe registrovana je visoka brojnost imaga repine pipe i prisustvo lisnih vaši, crne repine vaši i zelene breskvine vaši. Pregledom useva krompira registrovano je prisustvo imaga i jajnih legla krompirove zlatice kod koje je u toku kopulacija imaga i početak polaganja jaja.

U zasadima voća, vinove loze, kao i u ratarskim i povrtarskim kulturama registruje se prisustvo odraslih jedinki braon mramoraste stenice i zelene povrtne stenice. U toku je migracija ovih šteočina sa drveća i spontane flore u poljoprivredne useve i zasade.


Tagovi

Mramorasta stenica Zelena stenica Repina pipa Jabukin smotavac Vremenska prognoza Suša Padavine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer