Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.04.2019. 13:45

Od subote pretežno sunčano

Do petka 19. aprila očekuje se promenljivo oblačno vreme, u centralnim i južnim krajevima sa pojavom kiše i pljuskova, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Zatim se od subote 20. aprila prognozira pretežno sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom oko 20°S.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 133
  • 13
  • 0

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne Srbije jaka do ekstremna suša, dok će u delovima centralne Srbije biti umerena do jaka suša. 

Do petka 19. aprila očekuje se promenljivo oblačno vreme, u centralnim i južnim krajevima sa pojavom kiše i pljuskova, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Zatim se od subote 20. aprila prognozira pretežno sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom oko 20°S.

U zasadima breskve i nektarine registrovano je prisustvo tripsa

Nestabilno vreme sa padavinama i gotovo neprekidno vlaženje lista dovelo je do ostvarenja uslova za jake infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim za infekciju koštičavog voća prouzrokovačem šupljikavosti lista.

Kod ratarskih kultura registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i rđe. Na pojedinim parcelama simptomi rđe i sive pegavosti prisustni su na nivou praga štetnosti.

U pogledu biljnih štetočina registrovani su ulovi imaga šljivine ose u velikoj brojnosti. U periodu precvetavanja dolazi do piljenja larvi ovih štetočina, koje se zatim ubušuju u tek zametnute plodove. U zasadima breskve i nektarine registrovano je prisustvo tripsa.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza April Šupljikavost lista Čađava pegavost lisa Šljivina osa


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.