• Vremenska prognoza
  • 16.04.2019. 13:45

Od subote pretežno sunčano

Do petka 19. aprila očekuje se promenljivo oblačno vreme, u centralnim i južnim krajevima sa pojavom kiše i pljuskova, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Zatim se od subote 20. aprila prognozira pretežno sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom oko 20°S.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 110
  • 13
  • 0

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne Srbije jaka do ekstremna suša, dok će u delovima centralne Srbije biti umerena do jaka suša. 

Do petka 19. aprila očekuje se promenljivo oblačno vreme, u centralnim i južnim krajevima sa pojavom kiše i pljuskova, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Zatim se od subote 20. aprila prognozira pretežno sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom oko 20°S.

U zasadima breskve i nektarine registrovano je prisustvo tripsa

Nestabilno vreme sa padavinama i gotovo neprekidno vlaženje lista dovelo je do ostvarenja uslova za jake infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim za infekciju koštičavog voća prouzrokovačem šupljikavosti lista.

Kod ratarskih kultura registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i rđe. Na pojedinim parcelama simptomi rđe i sive pegavosti prisustni su na nivou praga štetnosti.

U pogledu biljnih štetočina registrovani su ulovi imaga šljivine ose u velikoj brojnosti. U periodu precvetavanja dolazi do piljenja larvi ovih štetočina, koje se zatim ubušuju u tek zametnute plodove. U zasadima breskve i nektarine registrovano je prisustvo tripsa.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza April Šupljikavost lista Čađava pegavost lisa Šljivina osa


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi