Pretraživanje tekstova
Suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata.
U Srbiji se u utorak 1. novembra 2022. godine u jutarnjim časovima, ponegde i pre podne, po kotlinama, rečnim dolinama i nizijama očekuje magla. U toku dana bi bilo pretežno sunčano i toplo, sa maksimalnom temperaturom ponegde i do 28 stepeni Celzijusa. Od srede 2. do petka 4. novembra prognozira se malo i umereno oblačno i suvo vreme, a maksimalna temperatura bi bila u padu, ali i dalje iznad višegodišnjeg proseka.
U subotu i nedelju, 5. i 6. novembra, očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Od ponedeljka 7. novembra do kraja perioda zadržaće se svežije vreme sa temperaturama oko prosečnih vrednosti i u većini mesta suvo. Krajem perioda će ponegde biti uslova za slabe padavine. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, zapadne i južne Srbije preovladavaće umerena i jaka suša, u delovima severozapadne i jugozapadne Srbije ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.
Suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata. Na poniklim usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo cikada i lisnih vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom ove štetočine su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa.
Pored biljnih štetočina pregledom useva ozimih strnih žita, registrovano je prisustvo aktivnih rupa glodara, poljske voluharice i poljskog miša. Pomenute štetočine u ozimim usevima pričinjavaju štete od setve pa sve do žetve, hraneći se zrnevljem i klijancima, čime utiču na smanjenje prinosa za narednu godinu. Njihovom ishranom stvaraju se lako uočljive "gole" oaze u polju. Ove štetočine karakteriše brzo prenamnožavanje, naročito u ovako povoljnim vremenskim uslovima.
Izvori
Republički hidrometeorološki zavod Srbije
Tagovi
Oblačno Magla Suo vreme Cikade Lisne vaši Poljeske voluharice Poljski miš
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Zaštita jabuke od prouzrokovača bolesti i štetočina na početku vegetacije. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!