• Vremenska prognoza
  • 11.02.2020. 10:00

Oprezno - lepo vreme donosi mnoge štetočine

U četvrtak, 13. februara, u većini krajeva biće suvo, a u petak prognozira se prolazno naoblačenje sa kišom, a na visokim planinama sa snegom, uz manji pad temperature.

Foto: Gordana Nastić
  • 96
  • 17
  • 0

U Srbiji se još sutra očekuje umereno do potpuno oblačno i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Danas i sutra mestimično sa kišom, a na visokim planinama sa snegom. U četvrtak, 13. februara, u većini krajeva biće suvo, a u petak, 14-og prognozira se prolazno naoblačenje sa kišom, a na visokim planinama sa snegom, uz manji pad temperature. Tokom sledeće nedelje, odnosno, u periodu od 15. do 19. februara očekuje se toplije, promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim periodima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima severne i zapadne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti. 

Opasnost od repičine pipe i kruškine buve

U prethodnom periodu vladali su povoljni uslovi za razvoj patogena na usevima pšenice. Ustanovljeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice i lisne rđe. Porast temperature uslovio je i početak aktivnosti pojedinih biljnih štetočina.

Krenula i kruškina buva? Kako je sprečiti?

Na usevima uljane repice registrovana su pojedinačna imaga male repičine pipe. Larve ove štetočine mogu dovesti do usporavanja razvoja biljke. Započela je i aktivnost obične kruškine buve kod koje je počelo polaganje jaja prezimljujuće generacije. Ova štetočina nanosi najveću ekonomsku štetu u zasadima kruške.


Tagovi

Vremenska prognoza Agrometeorološka prognoza Kruškina buva Repičina pipa Biljne štetočine


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...