Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.08.2019. 11:30

Osetan pad temperature od srede

Toplo i sunčano vreme tokom protekle sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne Srbije umerena suša, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 174
  • 18
  • 0

U Srbiji će u utorak krajem dana i tokom noći u severnim i zapadnim, a u sredu 14. avgusta i u ostalim krajevima doći do naoblačenja sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i osetnim padom temperature, za oko 10°C. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi.

U četvrtak se prognozira promenljivo oblačno, još ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom. Od petka 16. avgusta do srede prognozira se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature sa retkom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima zapadne Srbije umerena suša, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi. 

Toplo vreme povoljno utiče na aktivnosti insekata 

Toplo i sunčano vreme tokom protekle sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Pregledom plodova jabuke registrovana su položena jaja jabukinog smotavca. U toku je polaganje jaja treće generacije.

U zasadima kruške odvija se piljenje larvi pete letnje generacije obične kruškine buve.

Kod ratarskih kultura u usevima postrnog merkantilnog kukuruza i kukuruza šećerca, registrovana su novopoložena jajna legla druge generacije kukuruznog plamenca.

Na feromonskim klopkama u usevima krompira uočena je povećana brojnost krompirovog moljca. U toku je let leptira treće generacije ove štetočine.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Avgust Uzgoj jabuke Zasadi kruške Kukuruzni plamenac Uzgoj krompira


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u