• Vremenska prognoza
  • 01.10.2019. 12:30

Osetni pad temperature od srede: Registrovano prisustvo larvi i imaga povrtne stenice

Jače naoblačenje s kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i osetnim padom temperature, u sredu uveče će zahvatiti severozapadne krajeve, dok će dan kasnije da se proširi na ostatak Srbije.

Foto: Gordana Nastić/Wikipedia / Hectonichus
  • 169
  • 15
  • 0

Jače naoblačenje s kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i osetnim padom temperature, koje će u sredu uveče zahvatiti severozapadne krajeve, u toku noći i u četvrtak 3. oktobra će se proširiti na ostatak Srbije. U petak 4. oktobra se prognozira prestanak padavina i prohladno vreme sa maksimalnom temperaturom oko 15°C. U periodu od 5. do 9. oktobra očekuje se umereno oblačno i uglavnom suvo vreme uz postepen porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U toku je polaganje jaja i piljenja pagusenica repičine ose

Na usevu uljane repice registrovano je prisustvo imaga repičine lisne ose. Uljana repica je najosetljivija na napad ove štetočine u početnim fazama razvoja, kada može doći do potpunog golobrsta useva. U toku je polaganje jaja i piljenja pagusenica repičine ose.

U pojedinim područjima registrovano je prisustvo larvi i imaga povrtne stenice na usevima paprike, paradajza, kukuruza na otvorenom.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Septembar Repičina lisna osa Larva povrtne stenice Hidrometeorološki zavod Srbije


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.