Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uobičajeno vreme za oktobar
  • 11.10.2016. 11:15

Otopljenje sredinom sedmice

Više padavina očekuje se u utorak posle podne i noću na sredu. U sredu 12. oktobra na višim planinama moguć je i sneg. U toku noći na četvrtak prognozira se prestanak padavina i delimično razvedravanje

Foto: bigstockphoto.com/Voy
  • 98
  • 4
  • 0

U Srbiji se u prvom delu sedmice očekuje postepeno naoblačenje s padavinama. Do srede preovlađivaće oblačno i hladno vreme povremeno s kišom, na jugu negde s kratkotrajnim pljuskovima s grmljavinom. Više padavina očekuje se u utorak posle podne i noću na sredu. U sredu 12. oktobra na višim planinama moguć je i sneg. U toku noći na četvrtak prognozira se prestanak padavina i delimično razvedravanje, pa bi u jutarnjim časovima bilo hladno, mestimično uz maglu.

Otopljenje sredinom sedmice

Do subote, 15. oktobra, očekuje se promenljivo oblačno i toplije vreme s maksimalnom dnevnom temperaturom iznad 15°С. U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima prognozira se naoblačenje s kišom i manjim padom temperature.

U periodu od 17. do 19. oktobra očekuje se pretežno sunčano i malo toplije. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom desetodnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovlađivaće normalni uslovi vlažnosti, u delu jugoistočne Srbije umereno vlažni dok će u severnim delovima zemlje biti jako vlažni uslovi.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

U jesenjem periodu problem na njivama predstavljaju glodari. Zbog toga je neophodno što čeće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa, volukarica, hrčkova i uraditi njihovo suzbijanje.

Obratiti pažnju na ubrane plodove

Nakon berbe plodovi gotovo svih voćnih vrsta podložni su napadu biljnih bolesti, najčešće parazatskim gljivama. Veći broj vrta gljiva prisutan je i na plodovima jabuke u voćnjaku u trenutku berbe, odakle zajedno s plodovima dospevaju u skaldište, tako da je neophodno sprovesti neophodne mere nege i zaštite. Najznačajnije bolesti jabuke koje se razvijaju nakon berbe i tokom skladištenja su monilija i botritis.

Foto: bigstockphoto.com/Voy


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Kiša Sneg Otopljenje Poljski miševi Volukarica Hrčak Jabuka


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.