Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenje promenljivo vreme
  • 25.10.2016. 12:30

Posle kiše otopljenje

U periodu od 27. oktobra do 2. novembra na većem delu teritorije Srbije očekuje se suvo, pretežno sunačano i nešto svežije vreme, sa maksimalnom temperaturom u većini dana između 10 i 15°С.

Foto: bigstockphoto.com/Milosz_G
  • 472
  • 21
  • 0

Danas do kraja dana očekuje se toplije vreme od uobičajenog, pretežno sunčano, a u košavskom području i vetrovito. U toku noći ka sredi prognozira se prolazno naobačenje sa kišom i padom temperature, prvo u severnim i zapadnim, a u sredu 26. oktobra i u ostalim krajevima.

U periodu od 27. oktobra do 2. novembra na većem delu teritorije Srbije očekuje se suvo, pretežno sunačano i nešto svežije vreme, sa maksimalnom temperaturom u većini dana između 10 i 15°С. U subotu 29. i ponedeljak 31. oktobra očekuju se kratkotrajna prolazna naoblačenja mestimično sa slabom kišom.

Krajem perioda, u utorak i sredu 1. i 2. novembra, temperature bi bila u porastu i preovlaživalo bi sunčano vreme. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u period do 2. novembra u delovima severne, centralne, istočne i južne Srbije preovlađivaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina

Kraj vegetacione sezone i početak opadanja lišća, prisutni su kod većine voćnih vrsta (šljive, breskve, kajsije, oraha, ranih sorti višnje, trešnje, kruške i vinove loze). Jesenji tretman voćaka treba obaviti kada opadne 50 do 70 odsto lisne mase kako bi se uništili patogeni na mestu njihovog prezimljavanja i kako bi se smanjio infekcioni potencijal.

Ovim prskanjem treba zaštiti stablo i njegove grane i grančice od brojnih patogena koji prezimljavaju na kori, u pukotinama kore, rak-ranama, mumificiranim plodovima. Najvažniji patogeni koje treba suzbiti su prouzrokuvač rak-rana i izumiranje grana koštičavog voća, prouzrokovač šupljikavosti lišća koštičavog voća, prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve, prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica svih koštičavih vrsta, prouzrokuvač sive truleži grožđa, prouzrokovač bakterijske plamenjače na jabuci i mnogi drugi.

Foto: bigstockphoto.com/Milosz_G


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Naoblačenje Kiša Zahlađenje Suvo vreme Zaštita voćnih vrsta Prouzrokovač


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D