Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.09.2022. 14:00

Promenljivo oblačno, toplije za vikend: Ugrožena uljana repica

U subotu i nedelju, 24. i 25. septembra, preovlađivalo bi suvo vreme uz postepen porast temperature. U periodu od 26. do 28. septembra prognozira se promenljivo vreme mestimično sa padavinama.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 136
  • 28
  • 0

U Srbiji se u periodu do 23. septembra 2022. godine očekuje promenljivo oblačno i hladnije vreme od uobičajenog za ovo doba godine mestimično sa slabom kišom. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi bile od 15 do 20°C, a minimalne jutarnje u većini mesta ispod 10°C.

U subotu i nedelju, 24. i 25. septembra, preovlađivalo bi suvo vreme uz postepen porast temperature. U periodu od 26. do 28. septembra prognozira se promenljivo vreme mestimično sa padavinama, a temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, imale vrednosti oko višegodišnjeg proseka, poslednjeg dana perioda bile bi u osetnom padu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u severnoj, severozapadnoj, severoistočnoj i delovima centralne Srbije preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti. 

Lisna osa i kukuruzna sovica

Tokom proteklih dana na poniklim usevima uljane repice uočeno je prisustvo pagusenica repičine lisne ose. U toku je polaganje jaja i piljenje pagusenica ove štetočine, koje za kratko vreme mogu da pričine značajne štete na mladim biljkama uljane repice i dovedu do golobrsta.

Prilikom pregleda useva uljane repice uočena su i poležena jaja kukuruzne sovice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Promenljivo oblačno Kiša Vlažni uslovi Golobrst


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...