Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.09.2023. 12:35

Promenljivo oblačno vreme: Nastaviti zaštitu od patogena

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo vaši. Pored direktnih oštećenja koje mogu prouzrokovati usevu, neke vrste vaši su i prenosioci fitopatogenih virusa.

Foto: Maja Celing Celić
  • 61
  • 3
  • 0

U Srbiji se u periodu do 24. septembra očekuje promenljivo oblačno, toplo i u većini dana suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima. Ponegde će biti uslova za kratkotrajnu kišu i pljuskove sa grmljavinom. Lokalno su mogući i obilniji pljuskovi, kao i kratkotrajna pojava grada. Temperature vazduha će biti iznad višegodišnjeg proseka. Od ponedeljka 25. do srede 27. septembra prognozira se stabilizacija vremena uz manji pad temperature, koje će u većini mesta biti nešto iznad uobičajenih vrednosti za ovo doba godine. U košavskom području će od 21. do 23. septembra jugoistočni vetar biti u pojačanju.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Repičine lisne ose prave štete usevima

Vremenski uslovi u prethodnom periodu sa visokim dnevnim temperaturama, kao i odsustvom padavina, pogodovali su razvoju repičine lisne ose kod koje je u toku polaganje jaja i piljenje pagusenica ove štetočine. Na pojedinim parcelama postignut je ekonomski prag štetnosti. Takođe, vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo vaši. Pored direktnih oštećenja koje mogu prouzrokovati usevu, neke vrste vaši su i prenosioci fitopatogenih virusa.

U pogledu biljnih bolesti u zasadima jabuka sa kasnijim sortimentom, neophodno je nastaviti zaštitu od patogena, prouzrokovača mrke, gorke i meke truleži ploda.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Fitopatogen virus Oblačno Suvo vreme Kratkotrajna pojava grada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...