• Vremenska prognoza
  • 25.06.2019. 14:15

Promenljivo oblačno vreme sve do petka - povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti

U Srbiji se od srede 26. do petka 28. juna i dalje prognozira promenljivo oblačno vreme, ali sa ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Toplo i nestabilno vreme povoljno utiče na razvoj biljnih bolesti.

Foto: Sanja Dovečer
  • 52
  • 22
  • 0

U Srbiji se od srede 26. do petka 28. juna prognozira promenljivo oblačno vreme, ali sa ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, bile oko 30°S.

U periodu od 29. juna do 3. jula prognozira se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature, pa bi maksimalne dnevne temperature imale vrednosti preko 30°S.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Na usevima pšenice ima simptoma šturosti klasova 

Toplo i nestabilno vreme povoljno utiče na razvoj biljnih bolesti. Na usevima pšenice ima simptoma šturosti klasova pšenice. Simptomi se uočavaju na zaraženim klasovima, koji dobijaju belu boju i na njima se formira crvenkasta prevlaka od micelije gljive. Zaražena zrna su štura, što dovodi do gubitka prinosa.

Na šećernoj repi registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe. U pogledu voćarskih kultura nestabilno vreme sa padavinama pogoduje ostvarenju sekundarnih infekcija gljivom prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke kao i razvoju pepelnice jabuke. Nestabilno vreme i povećana vlažnost vazduha pogoduju razvoju i širenju plamenjače i pepelnice vinove loze.

U zasadima jabuke, uočena jaja i imag crvenog voćnog pauka

U pogledu insekata visoke temperature vazduha su izuzetno povoljne za razvoj grinja u usevima lubenica, dinja, krastavaca, soje kao i u zasadima jabuke, breskve i nektarine. U pojedinim zasadima jabuke, uočeno je i prisustvo jaja i imaga crvenog voćnog pauka. Narednih dana se očekuje početak piljenja larvi druge generacije jabukinog smotavca.

U zasadima kruške utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve i očekuje se početak leta imaga treće letnje generacije i polaganja jaja. Kod ratarskih kultura u toku je masovno piljenje jaja kukuruznog plamenca. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Jun Jabukin smotavac Čađava pegavost lista Pepelnica Grinje Kruškina buva


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.