Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.06.2019. 14:15

Promenljivo oblačno vreme sve do petka - povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti

U Srbiji se od srede 26. do petka 28. juna i dalje prognozira promenljivo oblačno vreme, ali sa ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Toplo i nestabilno vreme povoljno utiče na razvoj biljnih bolesti.

Foto: Sanja Dovečer
  • 72
  • 22
  • 0

U Srbiji se od srede 26. do petka 28. juna prognozira promenljivo oblačno vreme, ali sa ređom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, bile oko 30°S.

U periodu od 29. juna do 3. jula prognozira se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature, pa bi maksimalne dnevne temperature imale vrednosti preko 30°S.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Na usevima pšenice ima simptoma šturosti klasova 

Toplo i nestabilno vreme povoljno utiče na razvoj biljnih bolesti. Na usevima pšenice ima simptoma šturosti klasova pšenice. Simptomi se uočavaju na zaraženim klasovima, koji dobijaju belu boju i na njima se formira crvenkasta prevlaka od micelije gljive. Zaražena zrna su štura, što dovodi do gubitka prinosa.

Na šećernoj repi registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe. U pogledu voćarskih kultura nestabilno vreme sa padavinama pogoduje ostvarenju sekundarnih infekcija gljivom prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke kao i razvoju pepelnice jabuke. Nestabilno vreme i povećana vlažnost vazduha pogoduju razvoju i širenju plamenjače i pepelnice vinove loze.

U zasadima jabuke, uočena jaja i imag crvenog voćnog pauka

U pogledu insekata visoke temperature vazduha su izuzetno povoljne za razvoj grinja u usevima lubenica, dinja, krastavaca, soje kao i u zasadima jabuke, breskve i nektarine. U pojedinim zasadima jabuke, uočeno je i prisustvo jaja i imaga crvenog voćnog pauka. Narednih dana se očekuje početak piljenja larvi druge generacije jabukinog smotavca.

U zasadima kruške utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve i očekuje se početak leta imaga treće letnje generacije i polaganja jaja. Kod ratarskih kultura u toku je masovno piljenje jaja kukuruznog plamenca. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Jun Jabukin smotavac Čađava pegavost lista Pepelnica Grinje Kruškina buva


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao