Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.05.2024. 13:30

Promenljivo vreme narednih dana - mogući prljuskovi i grmljavina

U periodu od subote do ponedeljka (od 25. do do 27. maja) preovladavaće suvo vreme sa dužim sunčanim periodima.

Foto: Depositphotos/pobarabany
  • 89
  • 24
  • 0

Narednih sedam dana u Srbiji se očekuje promenljivo, toplo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, najavljuje Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Temperature vazduha će, uz manja kolebanja, biti oko ili nešto iznad višegodišnjeg proseka.

Zbog najavljenih nepogoda sa pljuskovima i mogućim gradom u skoro celoj zelji je danas (21.5.) i sutra (22.5.) na snazi narandžasti meteoalarm. U periodu od subote do ponedeljka (od 25. do do 27. maja) preovladavaće suvo vreme sa dužim sunčanim periodima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u većem delu zemlje preovladavaće normalni uslovi vlažnosti. U delovima južne i jugoistočne Srbije biće umereno i jako vlažni uslovi.

Kako se ponašaju insekti?

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata štetočina. U zasadima kruške registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve kod koje je u toku polaganje jaja i početak piljenja larvi druge letnje generacije. U toku je i polaganje jaja i piljenje gusenica prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca.

Kod ratarskih kultura, na pojedinim parcelama pod kukuruzom, ustanovljena su oštećenja od žičara, a na usevima krompira uočeno je prisustvo odraslih jedinki, jajnih legala i larvi krompirove zlatice. U pogledu biljnih bolesti, u pojedinim zasadima jabučastog voća, pogotovo kod jabuka, uočeni su simptomi bakteriozne plamenjače. Pored toga, u jabučnjacima je i dalje prisutan infektivni materijal prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova, tako da sa prvim padavinama postoji rizik od infekcije ovim patogenom.

Vremenski uslovi u kojima se odvija proizvodnja vinove loze, sa čestim i obilnim padavinama, stvaraju izuzetno povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane patogena prouzrokovača plamenjače vinove loze, pepelnice vinove loze i crne truleži. Kod ratarskih useva, uslovi u proizvodnji pogoduju razvoju plamenjače i crne pegavosti krompira. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Promenljivo vreme Temperature oko proseka RHMZ Ratarske kulture Plamenjača vinove loze


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".