Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 11.08.2022. 12:00

RHMZ: Najveći deficit padavina u julu zabeležen u Vojvodini

Najveći deficit padavina, manje od 20 odsto prosečnih mesečnih registrovan je u delu Banata, a i u ostalim delovima Vojvodine bila je ekstremna suša.

Foto: Martina Popić
  • 207
  • 98
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u avgustu srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 24ºC do 27ºC). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednost u intervalu od 18ºC do 23ºC, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28ºC do 32ºC.

Do kraja avgusta ima izgleda da se uspostavi uglavnom suvo i veoma toplo vreme za ovo doba godine sa pojavom toplotnih talasa, a do početka treće dekade avgusta i tropskih noći. Srednja dnevna temperatura vazduha biće znatno iznad višegodišnjeg proseka.

Velika suša i najiraženiji gubici u prinosu

Padavine u julu su zabeležene početkom i krajem meseca, a izmerene količine kretale su se od manje od 20 mm u delu Vojvodine do čak 140 mm, koliko je izmereno u Negotinskoj Krajini. Najveći deficit padavina, manje od 20 odsto prosečnih mesečnih registrovan je u delu Banata, a i u ostalim delovima Vojvodine bila je ekstremna suša.

Najgore prošli kukuruz i soja

U delovima Srbije južno od Save i Dunava izmerene su uglavnom uobičajene julske padavine i tu suša nije tako izražena. Vojvodina, naše poljoprivredno najznačajnije područje, od početka leta ima značajan deficit padavina i na žalost tu je suša najizraženija i očekuju se najveći gubici u prinosu. Najveće štete pretrpeli su jari ratarski usevi, naročito kukuruz i soja.

Na teritoriji naše zemlje gde su izmerene uobičajene julske padavine usevi su u boljem stanju i lakše podnose toplotne talase i sušu. Takođe, usevi iz ranije setve, na plodnijim zemljištima i tamo gde je primenjena puna agrotehnika su u boljem stanju.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Ekstremna suša Deficit padavina RHMZ Gubici u prinosu Rod kukuruza Rod soje


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Novostvorene domaće interspecijes sorte. Lasta. Ovo je bela stona sorta umerene bujnosti sa nešto većim brojem zaperaka. Zahteva formiranje urednog, pljosnatog špalira, čime se podspešuje oplodnja, olakšava zaštita i omogućava bolje sazreva... Više [+]