Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 11.08.2022. 12:00

RHMZ: Najveći deficit padavina u julu zabeležen u Vojvodini

Najveći deficit padavina, manje od 20 odsto prosečnih mesečnih registrovan je u delu Banata, a i u ostalim delovima Vojvodine bila je ekstremna suša.

Foto: Martina Popić
  • 229
  • 99
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u avgustu srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 24ºC do 27ºC). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednost u intervalu od 18ºC do 23ºC, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28ºC do 32ºC.

Do kraja avgusta ima izgleda da se uspostavi uglavnom suvo i veoma toplo vreme za ovo doba godine sa pojavom toplotnih talasa, a do početka treće dekade avgusta i tropskih noći. Srednja dnevna temperatura vazduha biće znatno iznad višegodišnjeg proseka.

Velika suša i najiraženiji gubici u prinosu

Padavine u julu su zabeležene početkom i krajem meseca, a izmerene količine kretale su se od manje od 20 mm u delu Vojvodine do čak 140 mm, koliko je izmereno u Negotinskoj Krajini. Najveći deficit padavina, manje od 20 odsto prosečnih mesečnih registrovan je u delu Banata, a i u ostalim delovima Vojvodine bila je ekstremna suša.

Najgore prošli kukuruz i soja

U delovima Srbije južno od Save i Dunava izmerene su uglavnom uobičajene julske padavine i tu suša nije tako izražena. Vojvodina, naše poljoprivredno najznačajnije područje, od početka leta ima značajan deficit padavina i na žalost tu je suša najizraženija i očekuju se najveći gubici u prinosu. Najveće štete pretrpeli su jari ratarski usevi, naročito kukuruz i soja.

Na teritoriji naše zemlje gde su izmerene uobičajene julske padavine usevi su u boljem stanju i lakše podnose toplotne talase i sušu. Takođe, usevi iz ranije setve, na plodnijim zemljištima i tamo gde je primenjena puna agrotehnika su u boljem stanju.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Ekstremna suša Deficit padavina RHMZ Gubici u prinosu Rod kukuruza Rod soje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević